Пропита с кръв: Истинската история на восъчните фигури на Мадам Тюсо

pixabay.com

Вижте историята, която се крие зад създаването на Музея на Мадам Тюсо

Зад блясъка на съвременните восъчни фигури като тези на Доналд Тръмп или Майкъл Джексън се крие напоената с кръв история на Френската революция.

Всъщност известният музей на Мадам Тюсо става доходоносно начинание, изградено на гърба на обезглавяванията.

Родена като Мари Грошолц през 1761 г. в Страсбург, Франция, бъдещата Мадам Тюсо започва своята дейност като чирак на Филип Курциус, швейцарски восъчен моделист, който отваря салон в Париж.

Преди появата на телевизията и фотографията, восъчните портрети представляват реалистични изображения, които се превръщат във форма на забавление.

Под ръководството на Курциус, бъдещата Мадам Тюсо става експерт в създаването на реалистични образи, включващи човешка коса, зъби, тела на манекени и доста често капки фалшива кръв за ефект.

През 1780-те години тя общува с кралски особи и дори е наета като учителка на Мадам Елизабет, най-малката сестра на Луи XVI.

В крайна сметка, тези нейни връзки водят до ареста ѝ и екзекуцията ѝ, която е предотвратена едва когато нейни влиятелни застъпници настояват, че ще има полза от таланта ѝ.

Мари е наета да прави т.нар. „маски на смъртта“- отливки на отрязани на гилотина човешки глави. Тя прави посмъртни маски на революционери и роялисти, включително Луи XVI, Мария Антоанета, нейната ученичка Мадам Елизабет и дори Жан-Пол Марат, само часове след като е намушкан с нож във ваната през 1793 г.

Легендата разказва, че някои глави са били донесени при нея веднага след екзекуцията им, докато други тя е набавяла, като е посещавала гробището през нощта.

След това тя прави гипсови отливки на главите и ги използва, за да направи своите прочути восъчни фигури.

Когато нейният наставник умира през 1794 г., тя се омъжва за Франсоа Тюсо и се премества в Обединеното кралство през 1802 г., за да избяга от политическата ситуация и нещастния си брак.

През 1831 г. талантливата Мадам Тюсо наема няколко малки помещения в английската столица, в които излага колекцията си от восъчни фигури.

Morkadis

Една от главните атракции в импровизирания музей е т.нар. Стая на ужасите. В нея се помещават страховити фигури с изцъклени стъклени очи на загинали войници, различни убийци, световни диктатори и друг смразяващи кръвта престъпници.

И така, в края на краищата официалният Музей на восъчните фигури на Мадам Тюсо е създаден през 1835 г.

Освен експонатите от стаята на ужасите и няколкото други фигури в колекцията, полека-лека тя започва да използва за модели все повече и повече светски личности. Сред тях е нареждат имената на Лорд Нелсън и Сър Уолтър Скот. Към настоящия момент, фигурите излагани в музея, както и в клоновете му по целия свят са вече най-разнообразни- от исторически персонажи, известни певци и артисти, та чак до политици, кралски особи и спортисти.

източник: vesti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.