Първа жертва на коронавируса в Европа

Ако епидемията стигне Африка, ще стане страшно, предупреди Бил Гейтс

Френското министерство на здравеопазването съобщи за първи смъртен случай в Европа на пациент, заразен с новия коронавирус.

Китайски турист на 80 години е починал във Франция вследствие на заразяване с Ковид-19. Това е първия смъртен случай на територията на Европа, причинен от новия вирус.

Мъжът е от китайската провинция Хубей и е пристигнал във Франция на 16 януари. Бил е хоспиталиризан в болница, като са взети строги мерки да бъде изолиран от околните.

Състоянието му се е влошило бързо и няколко дни е бил в критично състояние в реанимацията на болницата.

Междувременно милиардерът Бил Гейтс предупреди, че ако новият коронавирус се разпространи в Африка, ситуацията може да бъде по-драматична, отколкото в Китай, където цели градове бяха блокирани, за да се овладее епидемията.

„Не искам да омаловажавам случващото се в Китай“, посочи основателят на „Майкрософт“ и филантроп на конференция на Американската асоциация за развитие на науката в Сиатъл.

Вирусът, с който се заразиха над 66 000 души и отне живота на над 1500 души в Китай, може да постави света „в много тежка ситуация“, добави Гейтс. „Това е огромно предизвикателство“.

„Много неща не знаем за тази епидемия, но има и много, които все пак знаем, а те показват, че ситуацията може да стане много драматична, особено ако се разпространи към райони като Субсахарска Африка и Южна Азия“, заяви Гейтс.

Потвърждението за първия заразен в африканска страна дойде вчера от Египет.

Фондацията на Гейтс и съпругата му Мелинда създаде фонд от около 100 милиона долара, който е на разположение за борбата с епидемията и разработването на ваксина.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

2019-nCoV: Какво знаем за опасния вирус, тръгнал от Китай?

Коронавирусът: Научен експеримент ужасяващо напомня за него…

С какво се лекува коронавирусът?

Глобалното затопляне може да събуди древни смъртоносни вируси

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.