Първият човек на Марс ще е жена

Когато става въпрос за космически програми и полети до далечни планети, винаги в създанието на хората изниква представата за мъже – астронавти, които ги осъществяват. Тази представа е на път да се промени, тъй като НАСА съобщи, че в подготвяния полет до Марс жените ще участват наравно с мъжете и най-вероятно първият човек, стъпил на Червената планета, ще бъде жена.

Участието на жените в космическите програми

Жените не за първи път ще участват в космически полети. Те отдавна са доказали, че Космосът е територия, която могат да покорят. За първи път руският пилот Валентина Терешкова лети в Космоса с космическия кораб Восток 6 преди 56 години. След нея редица американски астронавтки извършват полети, както и излизания в открития Космос.

Американката Пеги Уитсън е истински рекордьор със своите 10 излизания със скафандър в откритото космическо пространство. Тя е и американският астронавт, прекарал най-дълго в Космоса.

В момента се подготвя екип само от жени, който от 29 март да започне работа на международната космическа станция. Това ще бъде първият самостоятелен женски екип в историята на космическите програми на човечеството. Двете астронавтки ще работят по поддържането на международната космическа станция извън нейния борд.

НАСА съобщи, че в момента космическата агенция на САЩ работи върху най-мощният космически апарат досега – Space Launch System, както и по капсулата Орион, с които човекът ще кацне отново на нашия спътник – Луната през 2028 година. Всичко това дава основание да се вярва, че няма пречка покорител и първи човек на Марс да бъде жена.

Коя е жената, която има шанс да запише името си като човека, стъпил на Марс за първи път?

Мисията до Марс е планирана от НАСА за 30-те години на този век. Вече се подготвят и астронавтите, които ще осъществят този първи полет на човек до Червената планета. Сред тях е и 17-годишната Алиса Карсън от Луизиана. Нейната мечта е да бъде първият човек, стъпил на Марс, и тя има всички шансове да сбъдне мечтата си. От НАСА смятат, че тя има всичко, което е необходимо за това.

Вече е завършила програмата на американската академия и има официален сертификат, че е подготвена за полет до Марс.

Алиса е публичен говорител, който прави всичко възможно, за да привлече интереса към изследвания на Космоса и да даде кураж на всеки човек да следва мечтите си, колкото и смели и трудни да са те.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Жената, приземила “Аполо 11” на Луната

Астробиолог твърди, че има скрит живот на Марс

Снимки на НАСА от Марс – измама, НЛО или доказателство за живот?

Хипатия – единствената жена учен в Средновековието и бруталното ѝ убийство

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.