Пътища към интровертите

общуванеДнес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни времена, в обществото, в работата – славата, парите и хората са привлечени от дейните, привличащи вниманието хора, които просто принуждават околните да ги забелязват.

Общителността, създаването на множество контакти за минимално време, е най-висше умение и всичко ни подтиква да се развиваме в тази посока. Тези стеснителните, тихите хора, вглъбени в нещо, извън шарения свят пред очите им, хора, остават в сянката на екстровертите. Те изпълват пространството, занимават със себе си и сякаш не оставят въздух на интровертите.

Дали наистина да си интроверт е толкова лошо и ако имаме такива деца или близки, колеги – има ли поводи за притеснение? Дали те ще намерят мястото си в света, който уж принадлежи на противоположния им темперамент? Неспособни ли са да са щастливи в този така шумен и бърз живот?

Какво отличава интроверта от екстроверта?

Интровертите са по-устойчиви психически. Те поддържат монотонно настроение, без скокове и пропадания, което значително крепи тяхното психическо здраве. На пръв поглед може да се вижда, че екстровертът владее ситуацията, но той пилее енергията си, а интровертът я концентрира.

Екстровертите са непостоянни и разсеяни, те не могат да задържат за дълго време вниманието си върху една тема, един човек, един проект. На интроверта може да се разчита за задълбочено анализиране.

Интровертите нямат проблеми със самотата. По правило те умеят да се вглъбяват и да се чувстват уютно със себе си, което ги прави независими от останалите хора по отношение на самооценката си.

Интровертите са по-добри с парите. Екстровертите трудно управляват финансите си и по принцип не са много практични. Предпочитат да живеят за мига и да не се замислят за утрешния ден, което за този миг може да е чудесно, но в дългосрочен план не е много добра стратегия.

Склонността към задълбочаване е безценно качество именно в среда, където се цени мобилността, гъвкавостта и бързината и такива кадри вече изобилстват. Това прави от интровертите безценни служители в областта на сериозната наука, изследванията, аналитичните професии.

Да избягваш шума и тълпата, не означава да си самотен. Интровертите имат малко приятели, но често отношенията им са далеч по-качествени, отколкото са разпилените връзки на екстровертите.

С две думи интровертите са надеждни, трудоспособни и отчитат реални резултати. Те са устойчиви емоционално, което ги прави балансьорът в групата. В личен план обаче да се общува с интроверт може да е истинско предизвикателство. Особено ако самите ние принадлежим към противоположния темперамент.

Как да накарате интроверта до нас да се чувства щастлив

Изчаквайте го – когато човекът е от този тип, той обмисля събитията и думите си и има нужда от време за това. Притискането, нетърпеливото прекъсване го отдръпват от вас и го връщат в зоната му на комфорт, където той е недосегаем. Спре ли да говори, изчакайте малко. Предвиждайте за него повече време.

Ако водите сериозен разговор и малко губите нишката на мислите му или сте по-нетърпеливи да видите докъде води, парафразирайте някои от изреченията му във въпроси, не нападателно и агресивно, а като начин да покажете, че ви е интересно. Така ще го насочвате и ще ободрявате сами себе си.

Свиквайте с тишината. Много хора грешно мислят, че тишината между двама, означава непременно скука и еднообразие. Това е раят за вашия интровертен мъж или дете. За тях това е комфорт и удобство и просто го споделят с вас.

Търсете още начини да общувате с тях, извън лице-в-лице. Пишете си СМС-и, говорете с тях, докато шофирате или вървите. Липсата на директен контакт и необходимост да бъдат „приклещени“ с очи, ще го отпусне.

Morkadis

Облекчавайте публичните им изяви. Ако работите с интроверт и имате близки отношения, можете да бъдете посредник между него и останалите. На четири очи обсъдете важните неща, а после, признавайки заслугите му, ги споделете с по-голямата група. Така ще му спестите говоренето пред маса хора, което го ужасява.

Пестете думите си и бъдете конкретни. Ако сте от многословните хора, с интроверта няма да имате никакъв успех. Затова първо го подгответе, че ще има да кажете нещо и с пестеливи думи и тих глас, без много жестикулация, обяснете точно и ясно. Колкото по-експанзивно и без подготовка идват думите при него, толкова по-навътре той отива.

Не мислете, че тези усилия за напразни – за съвет и анализ – това е вашият човек.От интроверта можем да чуем задълбочени и последователни размишления, както и добро познаване на същността на нещата.

Разбира се, хармоничните отношения се крепят в съжителството на противоположности, които изпитват уважение към различията си. Идеалният екип в живота, в работата се състои от взаимодействието на двата екстровертни темперамента – сангвиник и холерик и на двата интровертни – меланхлоик и флегматик. Не може един да бъде изтъкван, за сметка на друг. Интровертните хора заслужават своеобразен ренесанс, заслужават да бъдат оценени по достойнство.

инфо: hera.bg

Вижте още: 

ТЕСТ: РАЗБЕРЕТЕ СИЛНИТЕ СТРАНИ НА ХАРАКТЕРА СИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.