Разкриха кои са най-полезната и най-вредната поза за сън

сън

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет.

Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно. Върху качеството му обаче се отразява и предпочитаната поза.

По случай Световния ден на съня експерти разкриват ползите и недостатъците на най-разпространените пози за спане, пише в. „Дейли експрес“.

По гръб

Според експертите това е идеалната поза за добър сън. От американската Национална фондация за съня обаче отчитат, че по гръб спят едва осем процента от хората. Този начин на спане осигурява максимална почивка в неутрално положение за главата, шията и гърба.

Позата по гръб е препоръчителна и срещу гастроезофагеален рефлукс – хранително разстройство, засягащо пръстена на мускула между езофагуса (хранопровод) и стомаха. Много хора, включително и бременните жени, страдат от киселини в стомаха. Гастроезофагеалният рефлукс представлява връщане на съдържанието от стомаха обратно в хранопровода.

Спането по гръб не е препоръчително за хора, които страдат от сънна апнея – частично или пълно преустановяване на дишането по време на сън в резултат на свиване или деформация на дихателните пътища.

Странична поза

При тази поза за спане също е понижен рискът от гастроезофагеален рефлукс, както и от болки в шията и гърба.

Индивидите, които спят настрани, е по-малко вероятно и да хъркат, тъй като позата поддържа отворени дихателните пътища.

Страничната поза е предпочитана от 15 процента от хората.

Недостатъкът ѝ е, че може да доведе до появата на бръчки, тъй като половината лице е „заровено“ във възглавницата.

По корем

Експертите са на мнение, че тази поза е полезна само срещу хъркане и вредна за всичко останало. Спането по корем причинява болки в шията и гърба, тъй като гръбнакът не е в неутрално положение, и освен това напряга мускулите и ставите.  Съветът на специалистите е по възможност тази поза за сън да се избягва.

Morkadis

Поза „зародиш“

Това е предпочитаният начин за спане от около 50 процента от възрастните индивиди – на една страна с извит торс и сгънати колене.

Позата е препоръчителна за хората, които хъркат, и е отлична за бременните жени.  Недостатъкът при нея е, че може да ограничи дишането, ако човек е твърде свит.

Това неудобство може да се избегне, ако спящият изправи максимално тялото си, вместо да подпира гърдите си с брадичка и прекомерно да сгъва коленете си.

За да се намали напрежението върху бедрата при позата „зародиш“, експертите препоръчват да се поставя възглавница между коленете.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

Как да разберем дали сънят ни ще се сбъдне

Липсата на сън има същия ефект като прекаляването с алкохол

Креативните хора имат проблемен сън

Ако сънувате тези 5 неща, чакайте голямата любов

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.