Разработва се пръстен, който да помогне на слепи и хора с увредено зрение да четат

пръстенУчени в технологичния институт в Масачузетс работят върху направата на пръстен, който да помогне на слепи и хора с увредено зрение да четат, съобщи huffingtonpost.com.

Устройството, „FingerReader“, ще се поставя на показалеца. Камера ще сканира текста, а синтезиран глас ще го изговаря. Пръстенът ще вибрира при отклоняване от текста. Пръстенът ще помага на хора с увредено зрение да четат книги, списания, вестници, менюта в ресторанти и т.н. Той няма да замени брайловото писмо, а просто ще бъде допълнителна опция.


Все още обаче предстои работа по проекта. Устройството не е пригодно за тъчскрийн, а това би било пречка при използването на таблети, електронни четци и особено мобилни телефони. „FingerReader“ не би бил напълно практичен, ако може да се използва единствено за печатни материали. Също така още не е намерено решение за хора, които освен проблеми със зрението, имат увреждания и на слуха. Все пак учените смятат, че скоро изобретението ще бъде на пазара. Те планират то да не е на висока цена, за да може да влезе в масова употреба.

Джери Бериър, 62-годишен, който е роден сляп, чака с нетърпение излизането на „FingerReader“.Той коментира: „Когато вляза в лекарски кабинет, има документи, които бих искал да прочета, преди да подпиша. Искам да мога да получавам същата информация като тези, които виждат, независимо как… Всяко устройство, което ще ни помогне да четем, ще ни помогне и да живеем по-разнообразен, по-продуктивен и по-пълноценен живот“

Вижте още: 

ПАРАЛИЗИРАН ЧОВЕК СЕ НАУЧИ ДА ДВИЖИ РЪКАТА СИ СЪС СИЛАТА НА МИСЪЛТА

инфо: http://www.cross.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.