Разцепва ли се Африка на две?

африка

Огромна цепнатина, която се простира по протежение на няколко километра, се появи внезапно в югозападна Кения. Разломът, който продължава да нараства, е срутил част от магистралата между Найроби и Нарок и е бил съпроводен от повишена сеизмична активност в района.

Земята е постоянно променяща се планета и понякога промените остават незабелязани за нас, като пример за това е тектониката на сеизмичните плочи. Но винаги идва момент, когато се случва нещо драматично и, както в този случаи, води до възобновяването на дебата дали африканският континент не се разцепва на две.

Литосферата на Земята, която се състои от земната кора и горния слой на мантията, се състои от голям брой тектонични плочи, които не са статични, а се движат една спрямо друга с вариращи скорости и се “хлъзгат” върху астеносферата.

Все още се дебатира какви са механизмите зад това движение, но е много възможно да включва конвекционните течения в астеносферата и силите, които се образуват от границите между плочите. Тези сили не просто местят плочите една спрямо друга, но те могат и да ги разкъсат, формирайки разломи и евентуално водейки до появата на нови граници на плочите.

Източно африканския разлом е пример за това. В района на Афар литосферата е изтъняла почти до точката на окончателно пречупване. Когато това се случи ще започне да се формира нов океан, след втвърдяването на магмата в пространството, оформено от разчупените плочи.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Легендата за Кумари Кандам и свързването й с изгубения континент Лемурия

Тунели под континентите

Съществуват изключително прецизни карти на Антарктида, показващи континента без наличие на лед

След 250 милиона години континентите ще се свържат отново

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.