Разшифроваха вътрешния глас

1

Американски учени са създали алгоритъм, позволяващ да бъде разшифрован вътрешният глас – думите, които човек произнася мислено. Хипотезата, че при възприятието на речта на глас и при възпроизвеждането на думите мислено са задействани едни и същи неврофизиологични механизми, успешно е била потвърдена.

Калифорнийски неврофизиолози са записали активността на мозъка на седем страдащи от епилепсия пациенти (в черепа им са били имплантирани електроди). На доброволците на екран са били показани Гетисбъргската реч на Линкълн, произнесена на 19 ноември 1863 г. при освещаването на военните гробища Гетисбърг, Пенсилвания, а също речта на президента Джон Кенеди при встъпването му в длъжност, както и едно стихотворение. Всеки пациент е бил помолен първо да прочете текста на глас, след това на ум, а после да не прави нищо.

Когато речите и стихът са били четени на глас, е била правена електроенцефалограма, показваща какви неврони в мозъка са се включвали при конкретните думи. На базата на тези данни е била създадена спектрограма (визуализация на звуковите вълни) и по нея специална програма, настроена спрямо мозъка на конкретния човек, е пресъздавала първоначалния текст. Когато този „декодер“ е бил прилаган към активността на мозъка на пациентите, четящи текста наум, той успешно е пресъздавал изходните думи – на практика е прочел мислите на хората.

Макар алгоритъмът да е далеч от съвършенството, учените се надяват да конструират на тази база „протези“ за парализирани, лишени от възможността да говорят. Пациентите биха могли да мислят, а машината да превежда вътрешния им глас за околните.

инфо: klassa.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.