Регистрираха за първи път в историята трус на Марс

Космическият апарат „ИнСайт“ на НАСА регистрира за първи път в историята лек трус на Марс, съобщиха световните информационни агенции.

Сигналът от 6 април наподобява бучене като от лек вятър. Специалистите мислят, че той идва от дълбините на планетата.

Това е доказателство, че Марс още е сеизмично активен, каза Филип Лоньон от френския институт по земна физика, който отговаря за експеримента.

Брус Бенърд, главен учен на мисията „ИнСайт“ от НАСА, каза, че постижението е продължение на започнатото от стъпилите на Луната астронавти от мисиите „Аполо“, които инсталираха сеизмометри, регистрирали хиляди трусове на естествения ни спътник.

Що се отнася до Марс, „досега улавяхме фонов шум, но това . . . официално поставя началото на нова наука – марсианска сеизмология“, заяви Бенърд.

Космическият апарат „ИнСайт“ кацна на повърхността на Марс на 26 ноември миналата година. Той инсталира сеизмометъра в края на декември. За два месеца са засечени още три сигнала, но много по-слаби от този от 6-и април.

Сеизмометърът е разработен във френския Национален център за космически изследвания.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Изключителни кадри от ледения кратер Корольов на Марс

Учени потвърдиха наличието на метан в атмосферата на Марс

Олимп – мега вулканът на Марс

Под повърхността на Марс може да има дори по-сложен живот, отколкото се считаше досега

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.