Рекордно топене на арктическия лед това лято

антарктида

Арктическият лед се е свил до второто най-ниско ниво, откакто учени са започнали да го наблюдават чрез сателити, съобщи Асошиейтед прес.

Морските ледове са регистрирали най-ниската си точка през лятото в събота, като площта им е достигнала 4,14 милиона квадратни километра, съобщиха от Националния център за снеговете и ледовете в Колорадо. Ледовете са се топили повече единствено през 2012 г., когато площта им през лятото е била 3,39 милиона квадратни километра.

Винаги сме знаели, че Арктика ще бъде един от първите показатели за климатичните промени. Това, което наблюдаваме тази година, го потвърждава,

каза директорът на центъра Марк Серизи.

Най-ниското ниво, достигнато тази година, е с почти 2,56 милиона квадратни километра по-малко от средното за периода между 1979 и 2000 г. Това се равнява на площта на Аляска и Тексас, взети заедно.

Няма да бъда изненадан, ако до 2030 г. арктическите морски ледове се стопят изцяло през лятото, допълни Серизи.
Тази година бяха отчетени рекордно ниски нива на арктическия морски лед и през зимата. (БТА)

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.