Русия планира кацане на Луната през 2029 г.

луната

Полетът на руски космонавти и кацането на Луната е планирано за 2029 година, каза директорът на ракетно-космическа корпорация „Енергия“ Владимир Солнцев, предаде Газета ру.

„През 2029 година – полет на човек до Луната и приземяване на нея“, каза Солнцев по време на конференция в Москва за космическите технологии.

Преди дни стана ясно, че Европейската и руската космически агенции възнамеряват да изпратят спускаем модул до неизследван регион на южния полюс на Луната. Това ще бъде само една от серия експедиции, които ще подготвят завръщането на хората на естествения ни спътник. Апаратът ще направи проучвания за наличие на вода и материали за производство на кислород и гориво, цитира агенция “Фокус“.

Мисията, наречена “Луна 27” ще продължи изследователската програма на Съветския съюз, спряна в средата на 70-те години на миналия век, посочва за BBC News проф. Игор Митрофанов от Института за космически изследвания в Москва.

Първата експедиция ще бъде роботизирана. “Луна 27” ще се приземи на ръба на басейна Аиткен на южния полюс на естествения ни спътник. В региона на южния полюс има области, които тънат във вечна тъмнина. Това са някои от най-студените места в Слънчевата система. Те съдържат воден лед и други химикали, които са останали защитени от горещината на Слънцето.

Една от главните цели е да се изследва потенциалното използване на тази вода като бъдещ ресурс и да се проучи каква информация съдържа тя за произхода на вътрешната Слънчева система. “Южният полюс на Луната не прилича на никое друго място, където сме били досега”, казва д-р Джеймс Карпентър, научен ръководител на проекта от страна на ЕКА.

инфо: asia.actualno.com

Вижте още: 

ПОТУЛЕНАТА ИСТИНА ЗА ОТКРИТИЯТА НА ЛУНАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.