Самодиви всяват ужас в Еленския Балкан, Ванга предупредила за тях

самодиви

Самодиви в Еленския Балкан ослепяват всеки, който ги види нощем. В това са убедени местните жители, които се страхуват да излизат навън, след като слънцето се скрие. Старите хора вярват, че в района живеят митичните създания. Според легендата всеки, който ги зърне, губи зрението си.

Много възрастни хора от този край имат проблеми с очите и това допълнително подклажда тревогата сред съселяните им. Дори и в част от махалите на град Елена възрастните с проблеми със зрението все още си предават историята за митичните красавици, които дивеят в горите наоколо.

За самодиви в Еленския Балкан за първи път се заговори още пред 70-те години на миналия век, когато местен човек постепенно загубил зрението си. Той отишъл на посещение при пророчицата Ванга на Рупите. Там тя го попитала веднага като влязъл, кога е видял самодивите. Това стъписало възрастния човек, който признал, че наистина забелязал на една поляна при прибирането на стадото си жена, облечена в бяло. След това започнал да усеща, че зрението му се губи.

Оттогава легендата се разпространява като мълния из селата и махалите в Еленския Балкан. Всеки път когато някой човек има проблеми със зрението, веднага се намира кой да припомни случката и да разкаже за самодивите. Според местните е имало случаи, при които възрастни хора са загубили зрението си само за няколко дни. Това, което най-много ги стряскало, е, че при посещение на лекар той не откривал причината за ослепяването. Няколко подобни случая били достатъчни, за да се загнезди убеждението сред местните, че именно самодиви са отнели зрението на хората.

Животните също усещат присъствието им. Често се случвало късно вечер, при прибиране на добитъка, кучето пазач да се държи странно, продължават да задълбочават мистерията местните. На няколко пъти животните пощурявали и започвали да вият до късна доба. Те лаели без причина в нищото, въпреки че наоколо нямало признаци за наличието на човек. Други пък скимтели без причина и се криели.

Според преданието в селата край Елена самодивите избирали дадена поляна и танцували на нея. Най-често това се случвало по пълнолуние. Приличали на привидения. Неясни образи на момичета, които извивали тела в дълги роби в светещо бяло.

За самодиви се носят легенди и във видинските села. Преди 2-3 години местните обявиха, че мистериозните създания пак са се появили в района. Според тамошното схващате те излизат на есенното равноденствие и тогава танцуват. Според местните най-големи щети нанесли самодивите на село Шишенци, където броят на населението мистериозно започнал да намалява. Жителите твърдят, че вечер често чували викове, не липсвали и странни случки. Загадката се подсилила и от факта, че само за няколко години петима мъже безследно изчезнали. Двама от тях по-късно били открити, но не помнели нищо от периода, в който липсвали. След това пък започнали да си припомнят странни истории, които не звучали логично.

Видинските села и досега не могат да се отърсят от страха, че околните гори са свърталище на самодиви, които си търсят мъже. До ден днешен местните избягват да излизат навън, когато се мръкне. Горите пък са забранена територия. Мистерията се заплела и след случай, при който закъснял овчар при залез слънце зърнал край местността Бънчовата чешма самодивско хоро. На следващия ден местни жители отишли там и видели, че земята е отъпкана под формата на пръстен.

Предизвикват торнадо

Появата на самодиви се описва от различни хора по различен начин. Сред най-странните истории е на животновъд, който през 1995 г. станал свидетел на странна природна стихия. Тя била придружена от силен женски смях.

Денят бил спокоен и изведнъж се завихрил вятър, който много наподобявал торнадо. Той продължил около 10 секунди и отнесъл всичките овце на човека със себе си. След това той дълго ги търсил, но така и не били намерени.

инфо: 24chasa.bg

Вижте още:

САМОДИВИ В СЕЛО ШИШЕНЦИ (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

6 коментара
  1. Скарлет 9 години ago
  2. Danail 8 години ago
  3. Ivied Ivo 7 години ago
  4. Анонимен 7 години ago
  5. emilyano Calabrezze 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.