Сателитни снимки показват един мистериозно нагънат пейзаж в сибирската част на Арктика

Снимка: NASA Earth Observatory/ Landsat / obekti.bg

Край река Марха в сибирската част на Арктика земята се е нагънала по начин, който озадачава учените.

Наскоро изследователи от NASA публикуваха поредица сателитни снимки на един нагънат по особено начин пейзаж. Те са направени със сателит „Лендсат 8“ в рамките на няколко години и показват земята от двете страни на река Марха, покрити с извити тъмни и светли ивици. Озадачаващият зрителен ефект се наблюдава и през четирите сезона, но е най-отчетлив през зимата, когато белият сняг прави изображенията още по-контрастни.

Защо тази конкретна част от Сибир изглежда толкова нагъната? Учените не са съвсем сигурни. Няколко експерти предлагат противоречащи си обяснения.

Едно потенциално обяснение е буквално изписано в ледената повърхност. През около 90 процента от годината този регион в Централното сибирско плато е покрит с пермафрост (вечна замръзналост), казват от NASA. Той обаче се размразява за кратки интервали от време. Участъците земя, които непрекъснато замръзват, размразяват се и отново замръзват, придобиват странни очертания в овални форми или на ивици и са описани от учените в изследване, публикувано през 2003 г. Този ефект се дължи на промените в почвата и камъните при постоянното замръзване и размразяване.

Снимка: NASA Earth Observatory / obekti.bg

Но други подобни примери като каменните кръгове на Шпицберген, Норвегия, са с доста по-малки размери от ивиците в Сибир.

Друго вероятно обяснение е ерозията. Американският геолог Томас Крафорд обясни, че ивиците наподобяват релефа на седиментни скали, които придобиват подобни форми при топене на снегове или стичане на вода по тях. Процесът може да разкрие седиментни парчета, които наподобяват парчета отрязана торта, обяснява Крафорд, като по-тъмните ивици представляват по-стръмните райони, а по-светлите – по-плоските.

В съответствие със снимката по-горе подобно седиментно наслояване би се застояло за по-дълги периоди през зимата, когато снегът затрупва по-плоските райони. Тогава те изглеждат дори по-светли. Колкото повече се приближаваме към реката, толкова повече тези форми изсветляват и придобиват по-еднакъв вид по бреговете след милиони години на ерозия, допълва Крафорд.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Зоната на тишината – една от най-мистичните точки на световната карта

Космическата археология набира скорост: Изгубени градове, пирамиди и дори библейският рай се виждат от сателити

20 изумителни сателитни снимки

Тайнствените сибирски кратери

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.