Свързаха „разбутания“ биологичен часовник с психически проблеми

депресия

Разстройването на биологичния часовник на човешкото тяло може да постави хората в повишен риск от смущения на настроението, предупреждават учени.

Часовник тиктака в почти всяка клетка на тялото. А те променят начина, по който тъканите работят в ежедневния ритъм.

Проучване на Lancet Psychiatry на 91 хил. души е установило, че нарушеният биологичен часовник е свързан с депресия, биполярно разстройство и други психологически проблеми.

Изследователите подчертават, че това е предупреждение за обществата и хората, които все повече се откъсват от тези природни ритми.

Въпреки че проучването не се е занимавало с използването на мобилни телефони, проф. Даниъл Смит, един от авторите на изследването, коментира, че е „вероятно“, че някои от хората в проучването, които са имали затруднения, може да са използвали социални медии през нощта.

„За мен е задължително мобилният ми телефон да е изключен преди 22 часавечерта и това е, защото очевидно не сме еволюирали, за да гледаме екрани, когато трябва да спим“, посочи ученият.

Хората в изследването са носили монитори за активност в продължение на една седмица, за да се види колко нарушени са били биологическите им часовници.

Онези, които са били много активни през нощта или неактивни през деня, са били класифицирани като разстроени. И е било между 6 и 10 процента по-вероятно те да са били диагностицирани с разстройство на настроението в сравнение с хората, които са имали по-типично поведение – активни през деня и неактивни през нощта.

Проучването установява по-високи нива на депресия, биполярно разстройство, повече самота, по-ниско щастие, по-лошо време за реакция и по-голяма нестабилност на настроението при хора с нарушения на биологичния часовник.

Изследването обаче не може да каже дали нарушението причинява психическо заболяване или е просто симптом на това. Това ще изисква допълнителна работа.

инфо: news.bg

Вижте още:

Само след една безсънна нощ се появяват симптоми на шизофрения

Защо трябва да изключваме Wi-Fi на телефона си, когато спим

Ужасяващи факти, които ще ви накарат да оставите телефона!

Ранните признаци за психично заболяване

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.