Седемте етапа на развитие според психологията! Вие в кой сте

духовно израстване

Да израснеш в психологичен смисъл е важно не само за да сте успешни и да се познавате по-добре, но и за да сте по-щастливи. Малко хора обаче преминават през всеки от етапите.

Повечето хора застиват в една фаза, а в коя се намирате вие, може да разберете според признаците, които описват всяка от тях. Няма категорично положителен или категорично отрицателен етап, а всеки от тях носи хубави и лоши промени със себе си.

Много хора изпитват удобство в някоя от фазите и по тази причина не се осмеляват да предприемат следващата крачка в развитието си. Експертите обаче казват, че ще сме доволни от живота си само ако вървим към прогрес.

Разберете кои са 7-те фази на психологическо развитие и определете в коя се намирате вие.

Първи етап – себепознание

Това е фазата, в която знаете съвсем малко за себе си и освен предимствата и недостатъците на външния си вид по отношение на емоциите и психиката си сте невежа. Тепърва трябва да учите какви са нуждите ви, как да се погрижите за тях и какво ви мотивира при взимането на решения. Това обаче е фазата, в която сме най-любознателни и с удоволствие изследваме света.

Втори етап – сравнение

След като разберем какво искаме и не искаме от живота си, идва фазата, в която сравняваме своите желания, предимства и недостатъци с тези на другите. Започваме наум или на глас да се чудим дали сме по-добри от останалите и силно завиждаме на хората, постигащи успехите, за които си мечтаем. Но това е и фазата, в която имаме възможност да развием най-много умения.

Трети етап – модификация

В третия етап от личностното си развитие сме готови за промени. Отваряме се за нови знания и се готови да се учим от света около себе си. Създаваме най-много контакти, включваме се на различни социални събития, но заедно с това и сме зависими от мнението на околните. Колкото повече учим, толкова повече се съмняваме в себе си, защото все още не сме приели недостатъците си.

Четвърти етап – приемане

Четвъртата фаза е фазата на приемането на недостатъците. Осъзнаваме, че има сфери, в които сме много добри и такива, в които няма да се справяме отлично. Самочувствието ни расте, защото сме приели и двете страни на характера си, а склонността към критика, осъждане и обиждане на другите намалява, защото се чувстваме достатъчно уверени в тялото си и с успехите си. От друга страна обаче, това е фазата, в която ни предстои най-много планиране и работа.

Пети етап – целеустременост

Щом осъзнаем кои са нашите качества и недостатъци, идва и петата фаза на развитие – целеустремеността. При нея не само мечтаем за щастие, пътувания и постижения, а започваме да градим и стратегии за реализирането им. Това е фазата, в която на практика показваме на какво сме способни и какво сме научили през годините. Демонстрираме личните си принципи и приоритети и с това ограничаваме кръга си от познати и приятели.

Morkadis

Шести етап – реализиране на потенциала

Това е фазата, която малко хора достигат, защото, за да реализираш потенциала си, трябва да се изправиш срещу най-големите си страхове. С излизането си от зоната на комфорт, сигурността и спокойствието се изпаряват, защото се появява страхът от провал. Но само когато се изправим срещу съмненията си и се разделим със старите си навици, ще може да извадим наяве талантите си.

Седми етап – израстване

При последната фаза от личностното развитие човек се чувства удовлетворен от живота си и щом погледне назад, може да каже, че не съжалява за нищо. Напълно е наясно със себе си и без значение какви трудности е преживял или му предстои да преживее, може да каже, че е щастлив, защото намира смисъл в тях.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.