Сензация на НАСА: Водни пари на спътника на Юпитер Европа, може би живот

НАСА показа впечатляващи кадри, заснети от телескопа „Хъбъл”, които намекват за наличието на вода под повърхността на спътника на Юпитер Европа. На кадрите се виждат изригвания, за които учените смятат, че са водни пари.

Това наблюдение засилва възможността мисия на Европа да вземе проби от океана, който е дълбоко под повърхността, без да се налага да сондира през километри лед.

„Океанът на Европа се смята да едно от най-обещаващите места, в които може да има живот, в Слънчевата система“, каза Джоф Йодър, администратор на директората за научни мисии на НАСА. “ Тези пари, ако наистина съществуват, могат да осигурят друг начин за вземане на проби от повърхността на Европа.“

Европа е обвита с лед с дебелина 100 км. Той е лош проводник на топлина и отдавна учени смятат, че под него има течна вода и то 2-3 пъти повече от всички земни океани. А там където има вода, може да има и живот.

Юпитер е най-голямата планета и газов гигант в Слънчевата система. Повече от хиляда планети като Земята могат да се поберат в неговия обем, а Европа е най-малката му луна, открита преди 406 години от Галилео Галилей. Представете си ледено кълбо с размер почти колкото нашата Луна.

Космическият телескоп „Хъбъл” е заснел нещо като гейзери, изригващи от южния полюс на Европа. Ако това явление е реално, значи там има течна вода и хидрогеоложки условия, подобни на тези в Исландия.

инфо: 24chasa.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.