СЗО с прогноза за края на пандемията

Светът ще се справи с пандемията в началото на 2022 г., но това не значи, че ще изчезне самият коронавирус. Това предположи директорът на европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге в интервю, поместено днес в германския в. „Велт“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Предполагам, че 2021 г. ще бъде още една година на COVID. Сега обаче можем по-добре да предсказваме събитията и да ги управляваме. През 2020 г. имаше само неяснота и в сферата на здравеопазването, и в сферата на политиката. Година по-късно знаем много повече, имаме инструменти, диагностични програми, ваксина. В моята дейност е важно предварителното планиране. Затова смятам, че в началото на 2022 г. пандемията ще остане в миналото, но това не значи, че ще си отиде самият вирус“, казва експертът пред „Велт“.

Представителят на СЗО приканва за търпение, що се отнася до ваксинацията: „Отначало търсенето винаги надхвърля предлагането. Не може да се ваксинират наведнъж жителите на цялата планета“. По думите на Клуге, „по всичко личи, неизбежно“ е хората в Европа да получат през лятото ваксинационни паспорти, въпреки че това не е препоръка на СЗО.

Клуге разбира, че „политическата реалност“ говори в полза на тези документи, но лично той има съмнения. „Не знаем колко време се запазва имунитетът“ след ваксинирането, аргументира се той. „Освен това ваксинационният паспорт засилва неравенството“, казва представителят на СЗО.

източник: novini.bg

Вижте още:

Заразяването с коронавируса създава имунитет поне за шест месеца

Откриха мистериозен „ген в гена“ на коронавируса

Доц. Гломб: Силата на коронавируса отслабва

Пушачи и коронавирус: рискът от заразяване е по-малък според учени

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.