Символика на еднорога

Митичното създание еднорог присъства в традициите на много народи. Известни са много негови изображения в различните кътчета на света.

Еднорогът винаги се е изобразявал с един рог на челото и често той е спираловиден. В древността се е смятало, че еднорогът идва от Индия, където е бил изобразяван с червена глава, с бял или черен рог.

Той се е появявал във Вавилон, Китай, Тибет и Гърция. Апогеят на известност на еднорога в Западна Европа се пада на средните векове.

Еднорогът символизира могъществото, силата, която се противопоставя насилата на тъмнината, като по този начин поддържа равновесието във Вселената.

Еднорогът е символ на слънчевия лъч, на чистотата, на стремежа към обединяване и към централизиране. Спираловидният му рог е напомняне за това, че той е неизменен във времето.

Еднорогът също така е символ на свободата и знанието, той посочва пътя на тези, които търсят истината. Много традиции приемат еднорога като митично животно, което олицетворява висша магическа власт.

Еднорогът също така символизира любовта и състраданието. Във Вавилон еднорогът е представян като крилат кон с един рог в средата на челото.

Древен вавилонски амулет от преди почти 4000 години представя еднорога като двойствено животно – изобразени са два еднорога, които символизира дървото на живота.

В шумерската митология еднорогът е бил лунен символ, атрибут на богините – девственици. В древен Китай еднорогът е сливане на две начала – на мъжкото и женското начало.

От древността се знае, че еднорогът се показва на хората само в изключителни случаи. Той се е смятал за предвестник на щастливи новини. Неговата поява е символизирала раждането на истински мъдрец. С появата на еднорог е било отбелязано раждането на Конфуций.

В Тибет еднорогът е мост между Земята и Небето, между света на светлите сили и света на тъмната сила, между скритото и явното. В Тибет еднорогът е символ на събудено съзнание, той сочи пътя и вдъхновява хората в търсенето на мъдростта.

В Индия еднорогът символизира духовното богатство. В христианството рогът от еднорог е символ на божественото единство, на духовна власт и благородство.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

7 митични гиганта

Интересни факти за митичните същества и тяхното общуване с хората

10 интересни факта за лотоса – цветето на светлината

Откъде идва символът ♥

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.