Синдром на чуждия акцент или мистерията да забравиш майчиния си език

Всички забелязват как хора, които пребивават дълго в емиграция, променят говора си и започват да говорят родния си език с акцента на страната, в която живеят. Това е напълно обяснимо състояние. Когато някой живее в друга страна, с времето започва да подражава на мимиките и артикулацията на хората, с които живее всекидневно.

Има обаче и други случаи. Хора, които никога не са живели сред други общности, проговарят с чужд акцент. Това се е случвало след хирургични операции на мозъка, прекарани мозъчни удари, дори след стоматологични интервенции или силни пристъпи на мигрена. Това състояние е известно като синдрома на чуждия акцент. То се причислява към неврологичните заболявания, редките им случаи, тъй като са документирани не повече от шестдесет случая в света.

Първото съобщение е отпреди 78 години и идва от Норвегия. При въздушна бомбардировка жена е ранена в главата и следствие на травмата започва да произнася гласните звукове по необичаен начин. Тя променяла и ударението на думите и нейните сънародници решили, че акцентът е немски, а тя е шпионин.

Има съобщени случаи за същата аномалия следствие на мигрена или инсулти. Жителка на Германия след инсулт заговаря с швейцарски акцент, без никога да е била в страната. Това води до проблеми с обкръжението, което изтълкувало неправилно промяната с нея.

Първото съобщение за промяна в акцента след инсулт е отпреди 112 години, когато пациентка на френски невролог проговаря с друг акцент след мозъчен удар.

Съвсем съвременен е случаят с американка, която преди 11 години след манипулации на гръбнака започва да говори с руски акцент и прави типичните грешки на руско говорящите при произнасяне на английски, а само преди 9 години след пристъп на мигрена англичанка получава френски акцент, а нейна сънародничка – китайски.

Най-любопитен е случаят с италиански гражданин, който след претърпяна мозъчна интервенция направо проговаря на френски. В добавка започва да се интересува от културата на Франция и всичко свързано с държавата.

Обяснението на учените е, че синдромът е резултат не само от биологичните фактори, но и от социални причини. Уврежданията, които се получават в главния мозък при посочените състояния или заболявания, водят до нарушаване на речта. От друга страна, хората свързват тези нарушения с чуждия акцент, който някога са чули и запомнили.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ти пък кой си: синдром на огледалния непознат

Какво е „Синдром на самозванеца“, вие страдате ли от него?

Съществува ли наистина синдром на единственото дете в семейството

Синдромът на Адели

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.