Слънчево затъмнение със супер Луна ще се случи на петък 13-и, но малцина ще го видят

слънчево затъмнение

Ние, земляните, ще имаме възможността да се насладим на един наистина красив феномен. Супер Луна ще доведе до частично слънчево затъмнение на петък 13-и. Нещо, което не се е случвало от 1974 г. насам, пише Science Alert.

Проблемът е, че ако искате да го видите, ще трябва да живеете в южната част на Австралия, Нова Зеландия, южния Тихи океан или по крайбрежието на Антарктика.

Слънчевите затъмнения не са чак толкова редки. През 2018 г. има три, а миналата видяхме две. Това е така, тъй като Луната преминава през Земята и Слънцето на всеки 29 дни. Наричаме фазата, през която огрятата от слънцето страна на Луната не гледа към Земята, новолуние.

Моментът, в който Земята попада под сянката на Луната, се случва далеч по-рядко от новолунието. Обикновено се вълнуваме, тъй като не се случва в един и същи регион – определени жители на планетата имат възможност да му се насладят.

Тазседмичното затъмнение ще бъде частично – точно такова е имало на петък 13-и през декември 1974 г. Само че по това време жителите на о-в Бафинова земя в Канада са имали възможност да го видят.

Какво представлява супер Луната? Нашият спътник не се движи в съвършен кръг около Земята. Орбитата му е по-скоро елипсовидна или овална. Когато се намира в най-далечната си точка от нас (апогей) изглежда малко по-малък, когато го наблюдаваме от Земята. В най-близката си точка (перигей) пък – с една идея по-голям.

Това също се случва приблизително веднъж на 28 дни. Когато перигеят настъпи по време на ново- или пълнолуние, получаваме супер Луна.

Затъмнението ще започне в 03.00 ч (UTC).

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Уникални астрономически явления през 2018 година

Вижте кога ни очакват най-продължителните лунни затъмнения

Небесни събития, които са променили курса на историята

Как древните цивилизации са си обяснявали слънчевите затъмнения

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.