Смразяващата реч на Путин – предупреждение, че нещата не вървят по план

pixabay.com

Западните лидери и службите за сигурност харчат огромни средства, за да влязат в главата на руския президент Владимир Путин. Това е напразно упражнение – в моменти, когато Западът смяташе, че руската война в Украйна може да губи своята сила, Путин удвои атаката.

Сега очевидната пауза в напредването на руските войски кара Запада да се досеща: Дали военните усилия на Русия са в застой? Или това е тактическо прегрупиране?

Така или иначе, една запалителна сталинска реч в сряда вечер, в която Путин нарече руснаците, които се противопоставят на войната, „предатели“, отбеляза промяна в тона и знак, че не всичко върви по план, казват експерти. Може би по-тревожното е, че много наблюдатели виждат това като знак, че ръководителят на руската държава, изправен пред неуспех в Украйна, ще предприеме отмъстителен завой у дома и ще се справи по-силно от всякога с всякакви признаци на несъгласие.

Докато някои руснаци подкрепят войната, много други протестират срещу нея по улиците, напълно наясно, че ще бъдат арестувани от тежко въоръжена полиция дори за най-мирните демонстрации. Руската държава направи масовите протести незаконни, а сега и обиждането на военните е против закона. Все пак хората се появяват на групи, докато други демонстрират напълно сами. Дори самотни протестиращи са задържани, показват видеоклипове в социалните мрежи.

Журналистката, която скочи пред камерата на контролирана от държавата новинарска програма, държейки антивоенен плакат, се превърна в знаменитост за свободата на словото в Русия. Известна балерина напусна Болшой. Руските военнопленници призовават Путин да използва пропаганда, за да оправдае войната.

Путин, който се радва на постоянно високи рейтинги в Русия, сега се обръща към стратегия за сплашване, за да държи руснаците настрана, кават експерти. Речта му в сряда мрачно намеква, че тези руснаци, които не са на негова страна, по същество са предатели – смразяващи думи в страна, където масовите политически репресии и системата ГУЛАГ все още са в живата памет.

„Западът ще се опита да разчита на така наречената пета колона, на национални предатели, на тези, които печелят пари тук при нас, но живеят там. И имам предвид „живеят там“ дори не в географския смисъл на думата, а относно  техните мисли и робското им съзнание“, каза Путин. Под „пета колона“ обикновено се разбират симпатизанти на врага по време на война.

„Такива хора, които по самата си природа са психически разположени там, а не тук, не са с нашия народ, не са с Русия“, заяви Путин, подигравайки ги като тип, който „не може да живее без стриди и свобода на пола“.

„Но всеки народ, и още повече руският народ, винаги ще може да различи истинските патриоти от измет и предатели и просто да ги изплюе като комар, който случайно е влетял в устата им“, каза той.

За Татяна Становая, основател на фирмата за политически анализи R. Politik, речта на Путин доказа, че планът на лидера се е провалил.

„Струва ми се, че всичко започва да се руши за Путин. Тази негова реч е отчаяние, силна емоция, импотентност“, пише тя в официалния си акаунт в Telegram.

Посочвайки ситуацията в Русия, Становая твърди, че Путин губи и битката за популярност.

„Това е началото на края. Да, ще извият лактите на всички, ще ги заключат, ще ги затворят, но вече всичко е без бъдеще… Всичко ще се спука и ще се изплъзне“, допълва тя.

Елизабет Брау, старши сътрудник в American Enterprise Institute, казва, че речта на Путин отразява колко изолиран е станал руският лидер.

Morkadis

„Това, което видяхме, когато започна войната, и това, което видяхме оттогава – включително речта му – наистина е резултат от човек, чийто свят се случва само в главата му“, казва Брау пред CNN, обяснявайки как Путин се е изолирал интензивно по време на пандемията и сега е още по-ограничен, тъй като западните санкции удрят руската икономика.

Тя казва, че той вероятно е изненадан и ядосан от това колко далеч е стигнал Западът със санкциите и сега се притеснява от реакцията, която вероятно скоро ще дойде от руския народ.

„Има нещо като унижение в страната, която руснаците се скупчиха в IKEA, за да получат всеки последен артикул, който е наличен, преди да напусне страната – това е унизително и, разбира се, но и доста плашещо, когато помислете за потенциалната реакция сред руската общественост, след като тези потребителски стоки вече не са налични“, казва тя.

Зловещото предупреждение на Путин към руснаците дойде, когато Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че инвазията „до голяма степен е спряла по всички фронтове“.

„Руските сили постигнаха минимален напредък по суша, море или въздух през последните дни и продължават да понасят тежки загуби“, написа министерството в Twitter, добавяйки, че украинската съпротива остава „твърда и добре координирана“.

Това съвпада с оценката на висш служител на отбраната на САЩ, който каза пред репортери в понеделник, че руските сили в и около няколко ключови града не са постигнали значителен напредък през предходния уикенд.

Може би е желателно да четете между редовете на тази пауза. Руската армия е далеч по-мощна от украинската във всяка мярка. Всеки „застой“ е по-вероятно да бъде тактически, отколкото знак за отстъпление на Русия.

Въпреки това, руската инвазия не донесе лесни избори за Путин. През 2014 г. Русия успя да анексира Крим за около три седмици – същото време, през което тази война бушува досега. Съпротивата на Украйна, подкрепена от оръжия, изпратени от Запада, е по-голяма, отколкото Путин е изчислил, казват експерти.

Това става ясно от начина, по който руските сили сега бомбардират цивилни цели безразборно. Те също така показват признаци на разтягане до своите граници.

В доклад за оценка на общественото разузнаване, публикуван във вторник от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, се казва, че Русия призовава подкрепления от цялата страна. Това включва източната част на Руската федерация, войските на Тихоокеанския флот и Армения, както и бойци от „частни военни компании, сирийци и други наемници“.

Броу каза, че спирането на движението на руските сили вероятно е резултат от това, че Русия разработва следващите стъпки.

„Русия очевидно разчиташе на бърз и решителен успех, който не се случи. Те се изправят срещу по-обединени, по-добре обучени украински бойци, отколкото Русия оценява“, казва тя. „Така че те преминаха към план Б, който беше брутална война, но Украйна стои твърдо. Те си завоюват градове, наскоро освободиха местен кмет, който беше пленен. Така че, ако това не работи, какво е план С?“

Най-малкото съпротивата на Украйна постави страната на по-добро място за преговори с Путин, отколкото би била в началото на войната, твърди Брау.

Това, което Путин няма да иска, е да загуби много повече войници, добави тя. „Ако Русия се върне от украинската война с напълно унищожена армия, очевидно е преследвала грешна стратегия.“

източник: dnes.bg

Вижте още:

Плевнелиев: В САЩ искат специален международен трибунал за Владимир Путин и неговата клика

Възнамерява ли Путин да прибегне до най-смъртоносното в своя арсенал?

Пентагонът предупреждава: Путин е близо до натискане на ядреното копче

Путин общувал само с адютанти, които не са виждали близките си от две години

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.