Смърт на Нил

2

Най-известната мумия на Британския музей е Джинджър и е на около 5500 години Той е получил името си заради рижите си коси. 3D сканиране преди няколко години е установило, че Джинджър има прободна рана в гърба, вследствие на което изследователите са заключили, че той е бил убит.

Мумията, която повече от 100 години е в експозицията на Британския музей, принадлежи на млад човек, убит с удар в гърба. Снимките на Човека от Гебелейн, по-известен като Джинджър, са установили, че раната под лявото му рано е прободна и е нанесена от убиец.

Експертите, изследвали тялото чрез метода на виртуалната аутопсия, която позволява да се представят компютърните томографии във вид на 3D модели, са направили заключение, че Джинджър е станал жертва на умишлено убийство в мирно време. Експертизата е установила също, че убитият е бил на възраст между 18 и 20 години и е имал много развита мускулатура. Той е станал жертва на внезапна атака, тъй като липсват рани, получени при опит за защита.

Смъртоносната рана е била нанесена от медно или кремъчно острие.

Проф. Андерс Персън, съдебен експерт и радиолог от научния център за медицински изображения и визуализация, който също прилага методите за виртуална аутопсия при разследване на престъпления и нещастни случаи в Швеция, е потвърдил хипотезата на Британския музей, че ударът е бил с такава сила, че е раздробил ребро точно под плешката, а счупените кости са се забили в мускулите и са разкъсали лявата част на белия дроб и съседните кръвоносни съдове.

Тежестта на уврежданията и липсата на каквито и да било следи от лечение позволяват да се заключи, че именно този удар е станал причина за смъртта.

Тялото на Джинджър е един от най-популярните експонати на музея след Розетския камък и практически никога не е местен оттук от появата му в експозицията през 1901 година.

За провеждането на томографията кураторите внимателно загърнали мумията в дебело одеяло и го транспортирали до съседната болница Кромуел.

Изучаването на толкова древни останки рядко позволява да се определи точната причина за смъртта, но в случая с Джинджър раната на гърба заедно с раздробеното ребро сочат на единствена проникваща рана.

Методът на виртуална аутопсия е позволил да се получи ясна триизмерна картина на скелета и вътрешните органи на мумията и да се направи детайлен анализ, което невинаги е възможно с други методи на изследване.

Резултатите от сканирането впоследствие са използвани за създаването на нова интерактивна експозиция, която позволява на посетителите с тъчскрийн да надникнат в тялото и да се опитат да научат още интересни неща за неговия живот и смъртта му.

„Тази мощна система за визуализация не просто ни позволи да направим редица открития, отнасящи се за една от най-прочутите мумии на Британския музей, но и дава възможност на всеки посетител да се почувства откривател директно в музейната зала. С тази технология всеки може да разбере много нови неща и – кой знае – може би да извърши ново научно откритие“, казва Дейвид Хюз от Института за интерактивни технологии.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ЗЛОВЕЩИТЕ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.