Снимките увеличават удоволствието от преживяното

щастие

Навикът да се снимат приятни събития увеличава полученото от тях удоволствие. Вкусната закуска изглежда още по-вкусна, снимките от разходката я правят още по-приятна, а селфито след тренировка в залата прибавя положителни емоции към заниманията.

До този извод са стигнали американски психолози, провели серия експерименти с участието на повече от 2000 души, пише The Washington Post.

„Удовлетвореността на човека от позитивния опит може да се усили от увеличението на въвлечеността му в процеса – казва д-р Кристин Дил от университета на Южна Калифорния. – Доколкото ни е известно, това е първото мащабно изследване на начина, по който снимката влияе върху удоволствието.“

Учените предложили на доброволци различни, но основно приятни занимания – посещения на концерти, екскурзии, обилен обяд… Във всеки експеримент участниците били разделяни на такива, които могат да снимат заниманията си и да качват снимките в социалните мрежи (например Instagram), и на такива, на които това било забранено.

Накрая доброволците трябвало да оценят своята дейност по скалата от 1 до 15. Оказало се, че тези, които правили снимки и ги споделяли, изпитвали по-високо удоволствие от случващото се. Например хората, които снимали храна, оценявали приятните усещания от нея с 1,16 точки по-високо. А хората, които правели снимки за спомен в музея, изразходвали повече време за изучаването на експонатите в сравнение с тези, които просто наблюдавали.

Учените открили и противоположна закономерност. Ако хората вземали участие в процес, който не им носел удоволствие, снимките само засилвали негативните емоции. Както пише Science Daily, в един от експериментите участниците трябвало да гледат как лъвовете ловуват биволи. В резултат снимките от виртуалното сафари се оказали свързани с по-ниско ниво на удоволствие.

Психолозите подчертават, че да се получат повече положителни емоции в процеса, е необходимо да се взема активно участие в неговото заснемане – да се избере най-добрият ъгъл, да се улови моментът. А използването на джаджи, записващи всичко поред, ще има доста по-малък ефект.

Изследването на учените е публикувано в изданието Journal of Personality and Social Psychology.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.