Сокът от червено цвекло прочиства кръвта и лекува болести

pixabay.com

Начинът, по който работи организмът ни, до много голяма степен зависи от чистотата на кръвта, която циркулира в него. Колкото по-малко токсини има в кръвта, толкова по-силни, здрави и изпълнени с енергия ще бъдем.

Ето защо всеки човек иска да научи как да прочисти кръвта си. Има един лесен и напълно безопасен начин, като основна роля в него играе цвеклото – здравословен зеленчук, богат на различни микро и макроелементи. Червеното цвекло е една от най-достъпните и едновременно много полезни храни. То се използва широко в готвенето, медицината и има много приложения.

Сокът от цвекло се използва за лечение и профилактика на заболявания, свързани с черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур и лимфната система. Пиенето на сок от цвекло помага за прочистването на кръвта. Прясно изцеденият сок от цвекло съдържа много желязо, което предотвратява анемия, повишава глюкозата в кръвта и нормализира кръвното и вътречерепното налягане.

Сокът от цвекло влияе благоприятно и върху състоянието на кожата. Благодарение на него релефът се изравнява и тенът се подобрява. Той подсилва имунната система и помага на тялото да се възстанови по-бързо след заболяване. Когато приемате прясно цвекло, се произвежда серотонин, който има положителен ефект върху психоемоционалното ви състояние и помага срещу безсъние.

pixabay.com

Напитката съдържа много йод и е необходима за профилактика и лечение на заболявания, свързани с щитовидната жлеза и цялата ендокринна система. Поради съдържанието на диетични нитрати, които се превръщат в азотен оксид, тази напитка допринася за разширяването на кръвоносните съдове, което подобрява притока на кръв, намалява налягането и прави по-ефикасна всяка физическа активност.

Цвеклото съдържа бетаин, който помага на тялото да усвои по-добре протеините – нещо много важно за поддържане на мускулния тонус. Още няколко очевидни предимства на сока от цвекло са свързани с подобряване на метаболизма и храносмилането като цяло и по-ниските нива на холестерол.

Сокът от цвекло е подходящ за смесване в плодови, зеленчукови или плодово-зеленчукови коктейли, при което ефектът се усилва допълнително от съставките на другите продукти. Получава се онзи максимален ефект, който науката нарича синергичен. Ако желаете, можете да добавите към цвеклото сок от портокал или моркови в съотношение 1/4.

В китайската традиционна медицина има понятие „магическа напитка“, или „чудо напитка“, наричана така заради мощното ѝ въздействие върху здравето. Тя представлява прясно изцеден сок от равни количества червено цвекло, ябълка и морков. По желание и за вкус може да се добави и малко току-що изцеден лимонов сок. Тази напитка е включвана в профилактиката и лечението на сърдечносъдови и бъбречни заболявания, дори като част от терапиите срещу рак.

Важно е да се отбележи: сокът от цвекло е противопоказен при уролитиаза, ниско кръвно налягане и висока кръвна захар. Той не е подходящ за хора с непоносимост към цвекло, хипотензия и при заболявания на дванадесетопръстника и стомаха. Трябва да се следи и за възможни алегргични реакции.

Как да си приготвим сок от цвекло у дома

За да може сокът от цвекло да бъде максимално полезен, трябва внимателно да изберете продуктите за приготвянето му. Доброто цвекло трябва да е твърдо, с цвят бордо, червено или лилаво. Плодовете трябва да са средноголеми, с диаметър до 12 см.

Когато се нарязва, не трябва да има бели или черни петна, тъй като това е признак на разваляне. А наличието на зелени издънки показва младостта на зеленчука, а оттам и неговата сочност. Преди употреба продуктът трябва да бъде добре измит и обелен. Нарежете на средни парчета и сложете в сокоизстисквачка.

За да не се разваля бързо сокът и да не губи полезните си свойства, той се поставя в хладилника, където трябва да се утаи. Свойствата му набират максимална сила в този момент и ароматният сок е готов за употреба. Времето за съхранение обаче не трябва да е повече от 12 часа.

Morkadis

източник: expert.bg

Вижте още:

Сребърните бижута лекуват

Лекувайте различните заболявания с различни видове мед

Рецепта на Димков: Няколко чаши гореща вода лекуват!

Тялото само лекува болка, ако пипате правилно място

Не изхвърляйте дръжките на патладжана, ето какво лекуват

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.