Сондата „Хаябуса 2“ кацна успешно на астероида Рюгу

Второто кацане на сондата „Хаябуса 2“ на астероида Рюгу е успешно, потвърди днес Японската космическа агенция, цитирана от ТАСС.

Изводът е направен след получения от сондата сигнал, за чието стигане до Земята е необходимо известно време. Според японската космическа служба всички системи на „Хаябуса 2“ работят в пълна изправност и сега сондата се завръща на орбита на около 20 километра от Рюгу.

В рамките на процеса на краткото кацане, отнело само няколко секунди, „Хаябуса 2“ е изстреляла в повърхността на астероида метални снаряди, за да може да се вдигнат прах и частици грунт, които сондата е събрала със специално приспособление, отбелязва ТАСС.

инфо: novini.bg

Вижте още: 

Загадъчен конус засне сондата Dawn на Церера

Зашеметяващи кадри на Юпитер от сондата Джуно

Учен от Харвард: Извънземни ни проучват с космическа сонда

Американският астронавт Лирой Чао за срещата си с НЛО в Космоса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.