Специална експедиция измерва височината на Еверест

Непал изпраща екип от специално наети от правителството катерачи, които да покорят Еверест и да измерят височината, пише „Монитор“.

Експедицията от четирима геодезисти ще потегли днес. Така властите се надяват да опровергаят спекулациите, че най-високият връх се смалява. Съмнения относно актуалната височина на Еверест се появиха след мощното земетресение в Непал през 2015 г.. Твърди се, че трусът вероятно намалил височината на върха. По официални данни тя е 8848 метра, като за първи път Еверест е измерен от индийски геодезист през 1954 г.

Четиримата геодезисти, които ще измерят върха, са прекарали две години в прецизиране на методите си за измерване на върха, събиране на проби от земята и обучение за реагиране в екстремните ситуации, с които може да се срещнат по време на изкачването. За измерването ще се изполва най-модерното налично оборудване.

инфо: novini.bg

Вижте още:

10 шокиращи истории, витаещи около връх Еверест

20 април 1984 г. – Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест

Kитаец на 69 г. с два ампутирани крака изкачи Еверест

Гробището Еверест

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.