Стивън Хокинг: Силният човек, който завинаги се гмурна във Вселената

хокинг

Професор Стивън Хокинг вероятно е единственият човек, който би могъл да опише целия свой живот в една брилянтна сентенция. Но от днес неговият блестящ ум вече не е сред нас, простосмъртните, и както коментираха майтапчийски сайтове: „Коефициентът на интелигентност на човечеството спадна наполовина“. Ако подобно чувство за хумор ви се струва нелепо в ден на траур, не забравяйте, че на тази шега вероятно и самият Хокинг би се разсмял – той беше известен с неповторимата си самоирония.

Въпреки че беше закован дълги десетилетия за инвалидния си стол, напълно парализиран и в невъзможност да говори, без да използва компютър, професор Хокинг успяваше неуморно да участва в конференции, да провежда отворени лекции, да дава интервюта и безкрайно да разсъждава върху случващото се в света. Неговото изключително тежко заболяване – амиотрофична латерална склероза – не успя да убие желанието му за живот, нито да прекърши любопитството му.

„Този свят там, навън, е напълно луд. Бъдете любопитни!“, призоваваше той в опит да извади аудиторията от апатията й. И успяваше!

Не без известна суета Стивън Хокинг се наслаждаваше на ролята си на „топ-учен“, до който, като пред Оракул, се допитваха по всевъзможни въпроси. Затова и в последните десетилетия от живота си, професорът често алармираше за последиците от глобалното затопляне, за етичните проблеми около клонирането, за новите технологии, за опасностите от изкуствения интелект и роботизацията на обществото. А за най-големи врагове на човечеството всеки път посочваше глупостта и алчността.

Теоретичен физик, космолог, Лукасов професор по теоретична физика и космология в продължение на 30 години (титла, с която е удостояван и Исак Нютон), директор на Центъра за теоритична космология към Университета в Кеймридж, автор на статии и книги за Вселената и за нейното зараждане, Хокинг ще остане в историята освен като гениален учен, и като блестящ популяризатор на сложни научни теории.

В „Кратка история на времето“ от 1988 той успя да опише зараждането на Вселената по достъпен начин и така популяризира космологията по целия свят. Неговата книга се задържа рекордно дълго време начело на класацията с бестселъри на британския Sunday Times – 237 поредни седмици.

Такава лична популярност никой учен в историята не е постигал приживе.

Но Хокинг имаше и артистични наклонности. По свое желание той участва в холографска симулация на себе си в телевизионен епизод на „Стар Трек“ през 1993. Неговият обработен глас е използван в песента на Pink Floyd “Keep Talking” а през 1999 г. той озвучава себе си и в свръх-популярния анимационен сериал „The Simpsons”. Като гост-звезда, участва в сериали като „Футурама“ и „Теория за големия взрив“ и се появява в още редица документални телевизионни филми.

Но най-сериозният филм за живота на Стивън Хокинг е „Теорията на всичко“ от 2014 г., за който той отново дава правата за използване на своя глас. Това е и филм, който той много харесваше приживе.

Неговият живот е изигран от актьора Еди Редмейн, който печели „Оскар“ за изключително вълнуващото си превъплъщаване в главната роля на борещия се с болестта професор.

Но освен гениален учен, професор Хокинг ще остане в историята и като истинско медицинско чудо.

Той е единственият човек, живял толкова дълго – повече от 50 години – със смъртоносно заболяване, каквото е амиотрофичната латерална склероза.

Роден на 8 януари 1942 година в Северен Лондон, Стивън още от най-ранно детство има силен интерес към математиката. Въпреки желанието на баща си да стане лекар, той е приет в Оксфорд през 1959 година, където записва физика.

Morkadis

Едва на 21 години е, когато е диагностициран с тежката болест, като докторите му предвещават максимум 2 години живот. Въпреки че заболяването постепенно започва сериозно да го обездвижва, Хокинг не се отказва да се бори. През 1965 година се жени за Джейн Уайлд, с която имат три деца – Робърт (роден 1967), Люси (родена 1970) и Тимотей (роден 1979). През 1966-а той получава докторска степен по приложна математика и теоретична физика. Скоро става един от най-младите членове на Английското Кралско общество (1971). През 1982 е удостоен с Ордена на Британската империя за научноизследователската си дейност. Приет е и за член на Папската академия на науките.

Но за разлика от успешната професионална кариера, не всичко в личния живот на професора върви гладко.

В „Теорията на всичко“ е разказана версията на историята за брака между него и Джейн. През 80-те години тя е обезсърчена от развитието на болестта на Стивън и започва да излиза с близък приятел на семейството. Това съсипва инвалидизирания професор, но той се развежда с нея чак през 1995 година. По-късно Хокинг се жени за една от сестрите, които се грижат за него – Илейн Мейсон. С нея се развежда през 2006 година.

От 1985 година Стивън Хокинг може да говори единствено през компютър, инсталиран в инвалидната му количка. Чрез него той може и да пише статии, да чете и да използва интернет. Единственият мускул, който може да движи в годините преди смъртта си, е един от лицевите под окото.

За себе си казва:

„Аз съм архетип на извадения извън строя гений, или за да звучи политически коректно, на физиологично предизвикания гений. Най-малкото съм изправен пред физиологично предизвикателство. Дали съм гений подлежи на съмнение“.

Да се съмняват в себе си и постиженията си е характерно за големите умове. А Стивън Хокинг беше изключителен ум. Той беше гений не само заради безспорните си научни постижения, но и защото доказа с целия си жизнен път, колко силен може да бъде духът на човека.

За себе си той наистина можеше да каже: „Умът ми е напълно свободен“. А колко хора могат да се похвалят с това?

Последната книга на Стивън Хокинг – „Кратки отговори на големите въпроси“, в която ученият дава конкретни и духовити отговори на големите въпроси, които вълнуват човечеството, можете да поръчате с безплатна доставка ТУК.

инфо: woman.bg

Вижте още:

Хокинг обясни какво трябва да си вземем, преселвайки се на друга планета

Почина британският астрофизик Стивън Хокинг. Поклон!

Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

Стивън Хокинг: Извънземни има, пазете се от тях!

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.