Странният случай на корабът-призрак Мария Селесте

pixabay.com

В историята на корабоплаването има много загадъчни и интересни случаи. Никоя от тях не се доближава, обаче до съдбата на мистериозния кораб-призрак с името Мария Селест (още срещан като Мери Селест). Случката се разиграва през 19-ти век, а след нея вярванията, че корабът е прокълнат се запазват до самото му изгаряне.

Мария Селест е типичен търговски кораб за онези времена от вида бригантина. Става известна с това, че през 1872-ра година е намерена край днешните Азорски острови без нито един човек на борда. Времето и условията за плаване са били прекрасни, а екипажът на кораба е бил съставен само от опитни моряци. Съдбата на екипажа е мистерия, а допълнителна загадъчност към историята допринася и фактът, че целият товар и дори личните вещи на хората от кораба са били намерени. Сякаш всички са се изпарили с едно щракване с пръсти.

Версиите са най-различни и причудливи – от отвличане на извънземни, през морски чудовища до някакво проклятие. Случаят става известен като кораб-призрак, а съдбата на плавателния съд след това не е никак розова. Той е продаден на загуба и често сменя своите собственици докато накрая не бива изгорен в опит за данъчна измама от страна на Паркър, последен капитан и собственик на кораба. За негова зла участ, корабът не потънал въпреки пожара и така той бил хвърлен в ареста където умрял, а Мария Селест останала да гние на морското дъно.

източник: actualno.com

Вижте още:

10 зловещи призрачни истории от известни круизни кораби

В Бермудския триъгълник безследно изчезна кораб с 20 души

Жената, преживяла корабокрушенията на Титаник, Британик и Олимпик

Корабът на смъртта – най-бруталната морска трагедия в света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.