Сърцето на Шопен било тайно ексхумирано в Полша

шопенПреди да издъхне в Париж през 1849 г. композиторът Фредерик Шопен казал: „След като умра, извадете сърцето ми и го погребете в Полша”. Той искал символът на душата му да почива в родината му.

Оттогава тялото на композитора почива в мир в гробището „Пер Лашез” в Париж, а сърцето му продължава към едно лудо приключение.

В началото то е поставено в буркан за ликьор, за който се смята, че е бил коняк. После то било нелегално вкарано във Варшава, като успяло да премине през руските граничари. След като стигнало до родния град на Шопен, сърцето му преминало през ръцете на няколко роднини, а след това било положено в колона в базиликата „Светия кръст”. По време на Втората световна война сърцето за кратко попада при нацистите. Органът е ексхумиран няколко пъти, като последният е по време на тайна операция да се провери дали тъканите са добре съхранени.


Макар че редица специалисти са искали да направят изследвания на сърцето, правителството, църквата и обществеността в Полша не позволяват.

Тази година един съдебен лекар предупреди, че след толкова много години алкохолът може да се е изпарил, а сърцето може да изсъхне и да потъмнее. През април тази година сърцето е занесено за проверка. В акцията са участвали архиепископът на Варшава, министърът на културата, двама учени и други официални лица, като всички са се заклели да пазят тайна.

По време на тайната акция са направени повече от 1000 снимки, а капачката на буркана е запечатана с восък, за да се предотврати изпарението на алкохола. Архиепископът е казал няколко молитви над сърцето и то е било върнато на мястото му във Варшава. Всичко това се е случило през нощта, а на сутринта посетителите в базиликата не са забелязали нищо.

Полските власти пазели в тайна операцията в продължение на пет месеца. За нея се разбрало през септември, като не било съобщено защо се е наложило това закъснение, а също така не са показани никакви снимки.

инфо: dariknews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.