Състоянието на езика е индикатор за определени заболявания

Изображение: bukvarche.com

Състоянието на езика е индикатор за здравето на вашите органи

Езикът е огледало на организма – може да се използва за определяне състоянието на имунитета, наличието на диабет и проблеми с бъбреците. Смята се, че чистият език, без налепи, е знак за здрава храносмилателната система. Но не всичко е толкова просто. Езикът отразява състоянието на всички органи и системи. Ще разберете повече за това в статията.

Например, върхът на езика е отговорен за тазовите органи, средата вляво за черния дроб, а отдясно за далака. Страните показват състоянието на белите дробове – вдясно и вляво, средната част – на стомаха. И така нататък.

Колкото по-дебел е налепът на езика, толкова по-сериозно е заболяването
Всякакви заболявания на тези органи са придружени от промени във външния вид на езика.

За здравословното състояние може да се съди по цвета на езика, състоянието на лигавицата му, цвета и естеството на налепа. Налепът по езика е първият признак за намаляване на имунитета и наличието на хронични заболявания. И колкото по-дебел е, толкова по-дълго трае хроничното заболяване.

По езика се появява налеп при дисбиоза, стоматит, гъбична инфекция и т.н.

При хронична алкохолна интоксикация езикът се покрива с кафяв налеп.

Синкавият оттенък по езика показва сърдечно-съдова недостатъчност при хора на средна възраст много преди появата на “тежест” върху сърцето, болка и внезапна слабост.

Гладката повърхност на езика показва гастрит с ниска киселинност. А при повишена киселинност рецепторите на езика стават грапави и възпалени по цялата му повърхност.

“Географският“ език винаги е признак на хранителни алергии при децата. От местоположението на “континентите” и “моретата”, може много точно да се каже за участието на един или друг орган на храносмилателната система в процеса.

Зачервяването и дискомфортът на върха на езика показват заболяване на тазовите органи – матка, влагалище, пикочен мехур, право черво.

Ако средната част на езика и неговите краища от двете страни болят, е възможно сериозно белодробно заболяване.

Подуване и зачервяване на дясната половина на езика от върха до средата показват възпалително чернодробно заболяване.

Същите промени вляво сочат за заболяване на далака.

Morkadis

източник: bukvarche.com

Вижте още:

Тялото само лекува болка, ако пипате правилно място

Знаете ли, че част от човешкото тяло има извънземен произход?

Тялото ви е по-младо от вас

25 полезни трика за тялото

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.