С бързо ходене може да свалите 16 години от възрастта си

pixabay.com

Не бройте крачки, просто забързайте темпото

Не можете да промените хронологичната си възраст, но можете да направите това с биологичната си. Това се случва, когато физическото ви здраве е еквивалентно на човек на по-млада възраст (в лошия случай тялото е по-старо, отколкото би трябвало да е според годините ви). В публикация в Communications Biology се разказва за една много проста стъпка към жадуваното подмладяване. Бързото ходене.

Според ново проучване на екип от Университета в Лестър и Центъра за биомедицински изследвания в същия град, бързото ходене може да намали признаците на стареене с до 16 години. Били анализирани генетични данни от 405 981 жители на Обединеното кралство на средна възраст (в средата на 50-те). Учените сравнили типичното темпо на ходене, определено от самите участници, с признаците на биологично стареене като измерили ключовия маркер за клетъчно здраве – теломерите.

Теломерите са опашатите краища на хромозомите или нишките на нашата ДНК и осигуряват стабилност при деленето на клетките във времето. С напредването на възрастта теломерите стават по-къси – като свещ, която бавно изгаря. Тези по-къси теломери са свързани с признаците на стареене, както и с формирането на типичните старчески болести.

Отдавна се знае, че по-високите нива на физическа активност и добрият тонус на сърдечно-съдовата система може би означават и по-дълги теломери, съответно – потенциално по-бавно биологично стареене. В цитираното изследване обаче, учените са се съсредоточили конкретно върху хората, които обичат бързото ходене. По-дълги ли са техните теломери?

(При анализа на данните са взети предвид различни диетични и свързани със здравето фактори, включително хронични болести, прекарани инфекции, тютюнопушене, употреба на алкохол, прием на сол и консумация на плодове и зеленчуци.)

Крайният резултат е категоричен: бързото темпо на ходене осигурява огромен тласък за цялостното ви здраве.

Томас Йейтс, водещ автор на изследването, казва: „Можете да попитате хората какво ядат, колко са активни, колко спят, за всички фактори, оказващи влияние върху начина им на живот и поведенческите навици, но никой от тях дори не се и доближава до важността, която оказва темпото на ходене.“

Установено е, че хората с обичайно по-бързо ходене (повече от три мили в час) имат средно по-дълги теломери от техните по-бавно ходещи връстници, сочат данните. Освен това ползите изглежда са свързани с интензитета на действието, а не с общия брой крачки или продължителността на ходене.

Друго проучване, публикувано в European Journal of Cancer Care, разказва как скандинавското ходене може да бъде изключително полезно за пациенти с рак на гърдата. Установено е, че този вид активност влияе положително на лимфедема (подуване, причинено от увредени лимфни възли), укрепва физическия тонус, намалява болезнените възприятия (ефектът „NOcebo“) и няма никакви неблагоприятни ефекти за пациентите. Според някои изследвания скандинавското ходене подобрява депресивни състояния.

източник: spisanie8.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.