Тази тайна пещера може да е едно от последните скривалища на неандерталците

Снимка: pochivka.blitz.bg

Пещерна камера, запечатана от пясък в продължение на около 40 000 години, е открита в пещерата Vanguard в Гибралтар – находка, която може да разкрие повече за неандерталците, живели в района по това време.

„Като се има предвид, че пясъкът, запечатващ камерата, е на 40 000 години и че камерата е била по-стара, това трябва да са били неандерталци“, които са живели в Евразия преди около 200 000 до 40 000 години и вероятно са използвали пещерата, Клайв Финлейсън, директор на Националния музей на Гибралтар, каза на Live Science в имейл.

Докато екипът на Финлейсън изучаваше пещерата миналия месец, те откриха кухината. След като се изкатери през него, те откриха, че е с дължина 43 фута (13 метра), със сталактити, висящи като зловещи ледени висулки от тавана на камерата.

По повърхността на пещерната камера изследователите са открили останки от рис, хиени и белоглави лешояди, както и голяма лешояда, вид морски охлюв, който вероятно е бил пренесен в камерата от неандерталец, казаха археолозите в декларация.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Изследователите са нетърпеливи да видят какво ще намерят, след като започнат разкопки. Една от възможностите е екипът да открие погребения на неандерталци, каза Финлейсън.

„Намерихме млечния зъб на 4-годишен неандерталец близо до камерата преди четири години“, каза той. Зъбът „беше свързан с хиени и подозираме, че хиените са донесли детето, което вероятно е било мъртво, в пещерата“.

Изследователите са открили много доказателства за присъствието на неандерталците в пещерната система, наречена пещерния комплекс на Горам, включително резба, която може да е била произведение на изкуството на ранните неандерталци. В допълнение, констатациите предполагат, че в тази пещерна система нашите най-близки изчезнали роднини са клали тюлени, отскубват пера от грабливи птици, за да ги носят като украшения, и са използвали инструменти, съобщи Live Science.

Учените спекулираха, че тази пещерна система може да е била едно от последните места. Неандерталците са живели преди да изчезнат преди около 40 000 години.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Първите Хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата „Бачо Киро“

Най-старите предмети, откривани някога

Българските пещери: Деветашка пещера

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.