Тайните знаци на известни картини

мона лиза

Често, гледайки картини на известни художници, просто плъзгаме поглед по тях. Но ако се вгледаме по-внимателно в живописните платна, ще открием много неочаквани неща.

Художниците буквално си играят на криеница със зрителите, а виждат ли последните всичко изобразено и недоизказано в техните картини?

Ето някои от шедьоврите на живописта, в които има тайни знаци.

Отново за Джокондата

Обикновено мнозина виждат тайната в портрета на Джокондата в усмивката на изобразената върху нея жена. Но италиански учени и езиковеди, при изучаването на очите на Мона Лиза под микроскоп са видели букви и цифри. Така се появил новият „код на Да Винчи“.

Едва забележимите букви LV в дясното око вероятно означават името на художника. В лявото око на Джокондата проблясват буквите се (друго разчитане: В). Какво означават те, още не е ясно.

На заден план на картината има пейзаж. Върху арката на моста при увеличение се вижда числото 72. Вероятно е то да е взето от Библията. Но тази хипотеза изисква внимателен анализ. Впрочем тази криптограма може да е буквата L.

Главоблъсканиците и музиката на „Тайната вечеря“

Независимо че картината на Леонардо „Тайната вечеря“ в Милано често е обект на измислици и фантазии, много сериозни изследователи намират подтекстове и „съобщения“ в отделни изображения на картината като цяло.

1

Като наложили полупрозрачна версия на картината над оригинала, унгарски информационни технолози получили нова проекция на платното. В новото изображение на „Тайната вечеря“ в двата края на масата се виждали две подобни на монаси-рицари фигури, които приличали на тамплиери.

Вляво от Исус пък се виждали очертанията на жена с дете на ръце.

А италианският композитор Джовани Мария Пала е съобразил, че положението на ръцете на Исус и седящите апостоли на масата, както и хлябът и другата оскъдна храна може да се прочетат като ноти. При проверка те звучали като кратка мелодия.

Италианската изследователка на творчеството на Леонардо Сабрина Сфорца Галисия смята, че е успяла да разгадае математическа и астрологическа главоблъсканица, шифрована в „Тайната вечеря“. Тя твърди, че във фигурите на Христос и апостолите и тяхното разположение Леонардо ни е оставил послание за наближаващ световен потоп и настъпващ след него край на света. Зловещите събития предстоели на 21 март 4006 година и щели да завършат на 1 ноември същата година.

Morkadis

Божествен мозък…

Микеланджело Буонароти е велик художник, скулптор, архитект и поет от епохата на Възраждането. За своя живот той е създал много шедьоври. Ако Леонардо да Винчи е оставил повече проекти и идеи, то Микеланджело е въплътил в живопис и мрамор платна и скулптури, станали истинско съкровище за човечеството.

Микеланджело е известен със своите дълбоки познания в човешката анатомия. И така, ако се вгледаме внимателно в шедьовъра „Сътворението на Адам“, и по-точно в дясната част, където е изобразен Бог с ангелите в облаците, който протяга ръка към Адам, то ще видим… рисунка на човешки мозък в разрез.

2

Някои изкуствоведи говорят за просто съвпадение, но други твърдят, че Микеланджело едва ли може да е нарисувал случайно такова нещо. В онези времена всяко изображение имало втори и дори трети смисъл.

Освен това на фреската можело да се разгледат дори очертанията на такива части на мозъка като зрителният нерв, хипофизата, малкия мозък. А в самата фигура на Адам, протегнал ръка към бога, се различавали Варолиев мост и гръбначен стълб.

Американски специалисти твърдят, че Микеланджело действително е използвал своите анатомични познания при работата над тази и други фрески от Сикстинската капела.

…и мозък човешки

Но сред стенописите на Сикстинската капела има още един, изобразяващ Бог, в който се съдържа шифровано изображение на мозък. Очевидно всички тези послания на Микеланджело говорят, че има разум Божествен и човешки и че – както пише Библията – „в началото бе Словото“.

Изкуствоведи отбелязват, че изобразените гърди и шия на Бога имат някои анатомични изкривявания, каквито няма на нито една от човешките фигури на фреските в капелата. Интересно е, че ако на повечето фигури светилната пада по диагонал от левия долен ъгъл до десния горен, то на шията на Бога изобразената светлина пада под прав ъгъл.

Защо е направил това Микеланджело? Вероятно той е действал съвсем съзнателно. Ако се съвмести сканираното изображение на човешки мозък със странната шия, то може да се види, че контурите на двете рисунки почти напълно съвпадат.

Великият Микеланджело дори е нарисувал отделни органи на човешкото тяло на слабо забележими места по сводовете на Сикстинската капела, например човешки бъбрек.

Кабалистични знаци

Италиански изследователи са на мнение, че Микеланджело добре е познавал юдаизма и по-конкретно кабала, неговото мистично учение. Той очевидно се е срещал и разговарял с юдейски мъдреци по време на службата в двора на Лоренцо де Медичи Великолепни във Флоренция.

Изучавайки разположението на човешките тела на тавана в Сикстинската капела, изследователите са открили букви на иврит. Например фигурите на Давид и Голиат образуват буквата гимел, която символизира силата в мистичната традиция на кабала.

Възможно било цялата Сикстинска капела да моделира пропорциите на храма на Соломон и по същество да се явява мистично послание за всеобща любов.

НЛО над Мадоната

Друг известен на широката публика италиански художник – Доменико Гирландайо, е интересен заради странен детайл на картината му „Мадоната със свети Джованино“.

3

На картината над лявото рамо на Мадоната в небето лети нещо с необичайна форма. Този обект е изобразен доста подробно от художника. Защо? А в дясната част на картината е нарисуван човек, който гледа към въпросния обект.

Слънцето е разположено в горния ляв ъгъл на картината. Можем само да отбележим, че „Мадоната със свети Джованино“ е само една от многобройните картини и фрески от Ренесанса и Средновековието, на които са изобразени странни неидентифицирани летящи обекти в небето.

112 пословици

Известната картина на Питер Брьогел Стария „Нидерландски пословици“, изпълнена върху дърво, е пълна със символи, свързани с нидерландските пословици и изрази. Изследователите са открили и разшифровали 112 от нарисуваните изречения.

4

Някои изрази са добре известни и сред други народи: „да биеш глава в стената“, „въоръжи се до зъби“, „да плуваш срещу течението“ и така нататък.

Това са само някои от картините, които крият в себе си намеци, шифри и скрит смисъл.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ИЗВЕСТНИ КАРТИНИ СЪС СКРИТИ ПОСЛАНИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.