Тайния живот на таралежите

таралеж

Таралежите са силно адаптивни и се приспособяват добре към градския живот ако успеят да намерят подходящи паркове и градини, показва проучване. Следователно животните виреят в градски райони точно толкова, колкото и в провинцията, при условия, че има достатъчно зеленина.

След 15 милиона години еволюция, скромния таралеж се е научил да се справя с всички видове екологични промени, включително и урбанизация, казват изследователите.

За да се разбере колко добре се справят уличните мъдреци, германски екип учени поставя множество предаватели, чувствителни към температура върху бодливите същества. Чрез устройствата те успяват да наблюдават хибернационни модели, като правене на зимно гнездо, както и да проследят териториите, през които са минали животните.

„Градските таралежи се оказват изключително гъвкави. Оказа се, че те имат по-малко нощни районирани вариации в сравнение с техните селски колеги. И че регулират дейността си спрямо човешката активност.“, казва д-р Лиса Варнеск, изследовател от университета в Хамбург.

Таралежите оставали предимно в частни градини през деня, а през нощта се втурвали в пусти паркове, за да си търсят храна, предаде Daily mail.

„Неочаквано, хибернационни им модели не бяха по-различни от тези на колегите им в провинцията. През зимата градските и селските таралежи влизат в състояние на „апатия“, през което време значително намаляват метаболитната им честота и телесната им температура, с цел да пестят енергия. И това въпреки добрите възможности за хранене през зимата, когато често има изхвърлена човешка храна или храна за домашни любимци, оставена отвън.“

За разлика от тези в селските райони, градските таралежи често предпочитат да гнездят в близост до натоварени пътища.

Констатациите, представени на годишната срещата на Дружеството за експериментална биология в Брайтън, подчертаха значението на частните градини и паркове за градския таралеж.

Д-р Варнеск казва: „ Градините и парковете в града са много важни за таралежите. Те се нуждаят от градини с естествена растителност и обществени паркове, които се подрязват по-малко, с изобилие от гъсти храсти.“

„Хората, които живеят в градовете трябва да се грижат за таралежите, избягвайки всичко, което може да им причини вреда.Основните проблеми са наранявания, причинени от огради , градински инструменти, както и опасност от поглъщане на отрова за плъхове.“, добави д-р Варнеск.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.