Техники за релаксиране на ума

В следствие на ежедневните стрес, напрежение, проблеми, тревожност, умора, на които сме изложени в съвременния начин на живот, все по често се случва да изпитваме умствено изтощение, да страдаме от главоболие и да се чувстваме сякаш главата ни ще експлодира.

За щастие съществуват няколко ефикасни техники за реласкиране, освобождаване и презареждане на ума, благодарение на които, в моменти на тревога, стрес и безпокойство, се постига облекчение. Вижте кои са най-добрите техники за релаксиране на ума:

Бавно и дълбоко дишане – издишане

Бавните и дълбоки вдишвания и издишвания доказано действат за успокояване на ума, бързото намаляване на тревожността и за понижаване нивата на хормона на стреса – кортизол. Поемете бавно и дълбоко въздух, броейки до четири, след което издишайте бавно, докато отново броите до четири. Техниката се повтаря до настъпване на облекчение.

Медитация

Усамотете се на тихо и спокойно кътче, а ако това е невъзможно, си представете, че сте на любимо място. Затворете очи, за да се изолирате от заобикалящата ви среда и комбинирайте с техниката бавно и дълбоко дишане-издишане. По този начин ще „почистите“ и успокоите ума си и ще възстановите душевния си баланс.

Слушане на любима музика

Музиката е истински лек за ума и душата. Тя въздейства на настроението ни по уникален начин, кара ни да се чувстваме спокойни и създава чувство на радост у нас. Всеки път, когато почувствате умора, раздразнение или напрежение си създайте уютна обстановка и се насладете на любимите си релаксиращи песни.

Масаж

Можете да поглезите тялото и ума си като посетите масажно студио и се оставите в ръцете на професионалист. Това със сигурност ще ви помогне да се отпуснете, да изчистите съзнанието и ума си и да се освободите от натрупания стрес. Ако не разполагате с време или средства бихте могли да си правите масаж и самостоятелно в домашни условия. Изберете масажно масло с любим аромат, нанесете го на ръцете си с леки масажни движения, след което масажирайте главата си за около десетина минути.

Пълноценен сън

Не е тайна, че сънят е от огромно значение за правилното функциониране на тялото и ума. Липсата на достатъчно количество пълноценен сън може да доведе до хронична умора, а оттам и до умствено изтощение. Спете не по-малко от 7-8 часа в денонощие. Постарайте се да си изградите рутина и да си лягате и ставате в един и същи час всеки ден.

Горещ душ или вана

Прекрасен начин да забравите за стреса и напрежението и да останете насаме със себе си. Създайте си релаксираща атмосфера, като запалите ароматни свещи и си пуснете отпускаща музика. Потопете се в пълната с нежна пяна вана или релаксирайте под горещата струя вода, стичаща се от душа.

Morkadis

Любимо занимание

Намерете си хоби, което ви развлича, носи ви радост и удоволствие и ви помага да се откъснете от стресовия начин на живот. Спорт, танци, разходки сред природата, фотография, риболов, творчески занимания – сами открийте вашата лична техника за премахване на безпокойството и напрежението и индивидуален начин за релаксиране на ума.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Съвети как да медитираме правилно вкъщи?

Мисия в живота: 7 знака, че сте специален човек

7 начина за релаксация, когато йогата и медитацията не помагат

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.