Това е единственият водопад в Египет и в него има нещо необичайно

Снимка: pochivkablitz.bg

В долината на Уади ал Раян, на 65 км югозападно от град Фаюм в Египет, се намират две големи изкуствени езера, създадени да събират излишните отточни води от оазиса Фаюм. Там е разположен и единственият водопад в страната.

Първоначално оазисът се оттичал в езерото Карун на север. Но езерото може да поеме само определено количество вода. Над това количество нивото на езерото се вдига и наводнява околните земи, често причинявайки непоправими щети заради високото ниво на сол във водата.

Снимка: pochivkablitz.bg

Това означава, че количеството вода, което може да се използва във Фаюм, е ограничено от капацитета за оттичане в региона. Затова и доскоро само устойчиви на вода култури като ориз и тръстика можели да се отглеждат там и то в малки количества.

Освен това нямало как да се започне обработването на нови земи без да се получи заблатяване на съществуващите земеделски земи около езерото Карун. Имало належаща нужда за намиране на алтернативен отточен басейн и голямата падина на Уади ал Раян се оказала подходяща, информира Amusing Planet.

Снимка: pochivkablitz.bg

През 1974 г. 9-километров отворен канал и 8-километров тунел били изкопани през пустинята от западната страна на падината Фаюм до голямата суха депресия Уади ал Раян. Отточните води сега текат в Уади ал Раян и образуват две големи езера.

Водата първо стига до северното езеро и, когато то се препълни, потокът отива към по-дълбоката част на падината, където се е образувало друго езеро. Тъй като потокът причинява ерозия, а естествените скали станали открити, над тях се образувал водопад.

Снимка: pochivkablitz.bg

В потока има няколко каскади, не надвишаващи 2 до 4 метра. И въпреки това те привличат значителен брой местни жители, тъй като мнозина никога не са виждали водопади.

Този водопад, обаче, няма да съществува вечно, тъй като нивото на долното езеро постоянно се повишава. Водопадът ще го бъде дотогава, докато разширяващата му се повърхност позволи нивото на изпарения да се изравни с нивото на водата, която се влива там.

Снимка: pochivkablitz.bg

Бреговете на езерата са с гъста растителност, което ги превръща в идеални зимни местообирания за мигриращи птици и места за размножаване на много риби. Районът сега е природен резерват и е дом на единствената в света популация на тънкороги газели, както и на още 8 вида бозайници и 13 вида птици.

източник: pochivkablitz.bg

Morkadis

Вижте още:

Кървав водопад багри в червено Антарктида

Мистерията с водопадите, които не спират да горят

Анхел – най-високият водопад в света още крие много загадки

10-те най-високи водопада в България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.