Това ли е неуловимата Планета Х?

Обект, който може да представлява загадъчната Планета Х, е открил в покрайнините на Слънчевата система британският астроном Майкъл Рован-Робинсън от Лондонския имперски колеж, като анализирал снимки от орбиталната обсерватория IRAS. Статия с изчисленията на учения е публикувана в arXiv.

„От няколкостотин потенциални небесни тела, които може да се видят на снимките на IRAS, само един обект отговаря на изискванията, на които трябва да съответства Планетата Х. Ако тази планета действително съществува, то от Слънцето я дели 225-250 пъти по-голямо разстояние, отколкото между Земята и нашето светило“, отбелязва изследователят.

„Планета Х“ учените наричат хипотетична девета планета в Слънчевата система. Преди пет години американските планетолози Константин Батигин и Майкъл Браун заявиха, че са открили доказателство за нейното съществуване. Според изчисленията им Планетата Х трябва да се намира на разстояние минимум 100 млрд. км от Слънцето, а по размери трябва да е подобна на Нептун или Уран.

Но издирването на планетата досега не е довело до успех. Изследователите са успели само да ограничат зоната, където тя може да се намира, а също да открият нови намеци за нейното съществуване. Поради това много астрономи се усъмнили в тази хипотеза, а други планетолози започнали да търсят алтернативни варианти за местоположението и външния вид на Планетата Х.

Според автора на новото изследване неуспехите в тези търсения може да са свързани с това, че учените се опитват да открият Планетата Х не там, където тя реално се намира. Ръководен от тази идея, той изучил снимки от орбиталната инфрачервена обсерватория IRAS.

Ново място за Планетата Х

За анализ на изображенията Рован-Робинсън създал алгоритъм, с помощта на който може да се отсеят всички „ненужни“ източници на инфрачервено лъчение, които се намират извън пределите на Слънчевата система – звезди, галактики и други големи купове материя. След това той детайлно изучил всички останали обекти и подбрал от тях неизвестни по-рано на учените.

Сред тези обекти нямало нито един, който да удовлетворява изчисленията на Браун и Батигин. Но кандидатите за ролята на алтернативни версии на Планетата Х, разположени значително по-близо до Земята, се оказали няколкостотин.

Само един от тях удовлетворявал всички критери – обектът R20593+6413. Той се намира около 225-250 пъти по-далече от Слънцето, отколкото Земята, а по маса надвишава около 3-5 пъти нашата планета. Според изчисленията на астронома този обект се намира в съзвездие Цефей и се върти по силно наклонена орбита.

Последното може да обясни защо Планетата Х досега не е открита, тъй като учените по-рано не допускали, че деветата планета в Слънчевата система може да се върти по подобна орбита, отбелязва Рован-Робинсън. Ученият се надява, че бъдещите наблюдения с оптични и инфрачервени телескопи ще потвърдят неговата хипотеза или ще докажат, че в тази част на Слънчевата система няма неизвестни големи планети.

източник: actualno.com

Вижте още:

Новооткрита екзопланета приличаща на Земята, може да е подходяща за живот

Откриха изключително рядка планета, обикаляща около 3 слънца

15 места, които изглеждат така, сякаш не са от тази планета

Как да скрием планетата от извънземни?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.