Това, от което се страхувате разкрива характера ви

страх

Психологията разкрива това, което се крие зад страха от най-обикновените неща.

Узнайте повече за страха ви и символиката му:

Страхът от клоуни означава, че за вас е важно уважението

Всеки десети човек признава, че се страхува от клоуни.

Клоуните се премятат и многократно изпълняват различни трикове, а маските им позволяват да се измъкнат от установените правила на грубо социално поведение.

Изследванията показват, че клоуните предизвикват страх у децата, защото по лицето им не могат да разпознаят нито един познат израз, повече ги свързват с фантастиката, отколкото с хора, които носят обикновени маски.

Четенето на изражението на лицето винаги е било ключов елемент за оцеляване, а невъзможността да преценим чувствата и намеренията на клоуна, защото лицето му е покрито с дебел грим или маска, ни кара да се съмняваме.

Хората, които се страхуват от клоуни, се гордеят с чувството си за справедливост и вечното търсене на истината. Те са искрени, директни, стоят зад своите думи.

Но често пъти се оказва, че тези хора разчитат твърде много на логиката. В социален аспект това може да ги въведе в неприятни ситуации, тъй като по-голямата част от хората се водят според чувствата, а не съгласно логиката.

Страхът от кръв означава, че сте спокойни и стабилни

Хемофобията е страх от кръв и се среща повече при мъжете, отколкото при жените. Хората, които страдат от хемофобия веднага щом забележат капка кръв започват да изпитват паника за собствения си живот, последвано от ускорено сърцебиене и високо кръвно налягане.

Случвало ли ви се да сте припадате, докато ви вземат кръв? Припадането е всъщност примитивен рефлекс, дълбоко скрит в нашия мозък. Когато очите видят кръв, те изпращат на мозъка съобщение, че нещо не е наред с тялото.

Хората, които се плашат от кръв имат силни инстинкти за самозащита и в групата те се открояват като най-спокойни и стабилни. Те обикновено са гласът на разума. Те се грижат много добре за себе си, за здравето и външния си вид.

Страхът от змии означава, че се грижите за другите хора

Morkadis

Хората, които се страхуват от змии, обикновено са ориентирани към своите близки и искат да им осигурят сигурност и комфортен живот. В същото време, когато участват в дискусии, те не позволяват чуждите аргументи да бъдат по-силни от техните.

Страхът от паяци символизира, че сте родени лидери

32% от жените и 18% от мъжете имат страх от паяци. Този страх е генетично вродено желание за оцеляване.

Арахнофобията характеризира екстремен, нелогичен, необясним и панически страх от тези насекоми и дори от самата мисъл за тях.

Подсъзнанието показва вродена нагласа да се грижите и да гарантирате собственото си оцеляване и това на вашите близки. Чувствителността и надеждността са най-силните ви страни.

Страхът от обществено представяне означава, че сте перфекционист

Повечето хора, които се изправят пред този страх, имат ниско ниво на самоуважение, очакват съвършенство във всичко, което правят, те постоянно изискват потвърждение от другите хора около тях и винаги очакват най-лошото.

Страхът от провал, който е свързан с общественото представяне е моментът, когато страхът се проявява в цялото тяло и са налице скованост и изтръпване в крайниците, а мозъкът сякаш е обгърнат в мъгла. Това е заради страха от това, което другите ще кажат за вас.

В ежедневието този страх насърчава желанието да прекарваме възможно най-много време сами. На първо място поставяте качествено приятелство с един човек, отколкото приятелство в голяма компания.

Страхът от тъмното означава, че сте креативни

От когнитивна гледна точка страхът от тъмното се свързва с неизвестното. Този страх не е напълно ирационален – учените смятат, че генетично носим този страх в себе си от времето, когато нашите предци са живели на открито и е дебнела опасността от различни животински хищници.

Тъмнината намалява видимостта, което на свой ред намалява човешката способност да възприема, разбира и контролира околната среда, което ни прави уязвими. Психическите страхове, които се натрупват в нашия мозък през деня излизат на повърхността през нощта.

Мозъкът автоматично извлича тези мисли и предава умствени образи на най-лошите страхове, които могат да ни атакуват в тъмното.

Страхът от бактериите е ориентиран към детайлите

Този вид страх най-често се предизвиква от някакъв травматичен опит, като постоянния страх от болест. Страхът от бактерии създава порочен кръг, в който човекът е постоянно загрижен за здравето си, а колкото по-дълго продължава, толкова повече той смята, че ежедневните, нормални ситуации представляват потенциална заплаха за живота.

Когато сте в този порочен кръг искате да сте постоянно чисти, така по-голямата част от хората, отчаяно се опитват да поддържат вещите си безупречно чисти.

Такава ситуация увеличава безпокойството, а големият стрес влияе негативно върху човешкото здраве. Страхът от бактерии е изключително сериозен, защото в опитите си да ги унищожи, човек в крайна сметка унищожава само собствения си живот.

Страхът от голяма тълпа хора означава, че за вас е особено важно личното ви пространство

Агорафобията е сбор от страхове, свързани с обществени места, открити пространства и голяма тълпа от хора. Хората, които страдат от този синдром, всъщност искат да имат контрол над личното си пространство.

Този страх ги прави предпазливи и внимателни. В ситуации, в които те имат избор да се бият за себе си или да избягат, бъдете сигурни, че ще избягат.

Те искат да се дистанцират от другите с определено пространство между събеседника и тях. Страхът най-често се прехвърля и на емоциите, което води до отдалечаване от другите хора и загуба на възможността да се създаде емоционална, приятелска или любовна връзка.

Страхът от високо означава, че се нуждаете от стабилност

Искате да стоите здраво на земята – насочени в правилната посока. Другите хора мислят, че имате ясна представа за целите си, кои сте, какво сте вие и какво искате да се случи във вашия живот.

Страхът от високо води до дискомфорт, защото показва, че не можете да се ориентирате в пространството и времето.

Тези хора са много интелигентни, чувствителни и изпитват страх от загуба на контрол над важните неща в живота.

инфо: bukvarche.com

Вижте още:

15 сигнала, че си интроверт с високо-функционална тревожност 

Как да се справим със страха от смъртта

Разкриха кои са най-големите и най-странните човешки страхове

Все повече хора страдат от черофобия – страх от щастието

Депресията – епидемията на XXI век

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.