Това са най-дръзките бягства от затвор, които познава историята

Казват, че няма стена, която човек да не може да прескочи, та ако ще и тя да е на затвор. Но някои бягства са наистина изумителни и макар че звучат като сюжет на филм, са се случили наистина.

Историята познава случаи, в които затворници са успявали да избягат от строго охранявани крепости като лондонския Тауър и Дворецът на дожите във Венеция. Така че бягството на двама затворници от Софийския затвор не е нищо ново под слънцето.

В галерията ни може да прочетете кои са били най-дръзките бягства, доказали с пълна сила поговорката Шило в торба не стои.

Това са на-поразителните случаи на избягали затворници, които са се справили с тежко въоръжена охрана и отново са били на свобода.

1. Бягството от затвора Мейз

На 25 септември 1983 година един от най-строго охраняваните затвори в Европа – затворът в Антрим, Северна Ирландия е разтърсен от бунт, при който бягат 38 затворници. Те са били част от терористичната групировка ИРА и са имали доживотни присъди за убийства и атентати. В 2.30 часа сутринта затворниците превземат своя блок, заплашват надзирателите си с незаконно вкарани пушки и успяват да стигнат до камиона с провизии, с който бягат. Няколко дни по-късно 19 от затворниците са открити, а други са намерени по-късно в САЩ.

2. Затворниците, които избягаха от Аушвиц

Да избягаш от концентрационен лагер в разгара на Втората световна война може да звучи немислимо, но има хора, които са го направили. Евреите Алфред Вецлер и Рудолф Врба успяват да начертаят точен план на Аушвиц и благодарение на чертежите си откриват точния начин за бягство. Те се скрили в нова пристройка, която трябвало да послужи за евреите от Унгария. Мястото все още било купчина дъски, а за да заблудят кучетата, разпръснали тютюн и бензин. Щом се разбира за липсата им, сирените веднага прозвучават, а районът е отцепен. Търсени са 3 дни, след което немците решават, че са успели да се измъкнат и прекратяват издирването им, а Рудолф и Алфред излизат от скривалището си, преоблечени в немски униформи.

3. Бягството от Алкатраз

Това бягство е по-скоро мит, тъй като няма достоверна информация, по която може да се съди дали някой е успял да преодолее стените на Алкатраз. Говори се, че има 14 опита за бягство, но всеки от тях е завършвал с неуспех. Най-известният е на Франк Морис и братята Англин, които излизат от килиите си през вентилационния отвор на покрива, след което слизат по водосточната тръба и се качват на лодка. Официално са обявени за мъртви, но телата им така и не са открити, заради което се стига до спекулации, че вероятно са успели да избягат.

4. Най-амбициозният план за бягство

Най-амбициозният план за бягство е дело на Роджър Бушевел, който бил затворник в немски лагер за военнопленници. Планът бил да се изкопаят 3 тунела с кодовите имена Том, Дик и Хари. Тунелите е трябвало да се копаят на дълбочина от 9 метра, за да не бъдат засечени, и да са изключително тесни – колкото да се побере един човек. През март 1944 година Хари е завършен и през нощта затворниците от съседните бунгала влизат в тунела. Оказало се обаче, че изходът се намира в много по-голяма близост до оградата на лагера, отколкото предполагали. Само трима успяват да избягат. 50 от мъжете били застреляни, а 24 са върнати обратно в лагера.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

Хаос, мизерни условия, убийства, канибализъм в 5-те най-страшни затвора на планетата

Земята е затвор, хората не са оттук

Влезте в „обитавания от духове“ затвор в Америка, където са лежали затворници като Ал Капоне

Убиец на ватмани живее като отшелник в затвора

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.