Традиция от древността – талисманът на корабите

Корабните скулптури имали много по-дълбоко значение от това, което повечето от нас си мислят – оказва се, че не са служели само за талисмани, но и били знак за просперитет.

Тази традиция датира отдавна – тръгнала още от древността, преминала през своя подем през 16 – 17 век, тя продължава и до днес.

В миналото собствениците на кораби демонстрирали чрез скулптурите своята власт и състояние. Освен това те били и талисмани на плавателния съд, които го предпазвали от природни бедствия и корабокрушения.

Повечето корабни скулптури били с човешки ръст и предпочитаният за направата им материал бил дърво. Някои от тях са истински произведения на изкуството.

Едни от най-разпространените, а и стари корабни скулптури изобразяват митични животни като дракона например. Техните гордо изправени глави предизвиквали страх в противниците. Затова и най-често били на носа на бойните кораби.

Ето някои корабни скулптури, които ще ви оставят без дъх:

 

инфо: izumitelno.com

Вижте още:

Тези снимки ще ви накарат сериозно да се замислите над живота!

10 малки градчета в Европа, които ще ви пленят с красотата си

Лабиринтите, които задължително трябва да посетите

5 малко известни места в България със спиращи дъха гледки

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.