Триадите – китайската мафия

триади

Едни от първите създателите на „Зеленият дракон”

Историята на китайските „триади“ е почти на 2500 години. Триадата е традиционната форма на престъпна общност, която съществува в Китай от ІІІ-ви век пр. Хр. Споменават се за пръв път по време на царуването на император Цин Ши Хуанди (221-210 г.пр. Хр.), когато малки групи пирати и търговци на роби решили да се обединят в 3 големи общности, наречени „Сянката на лотоса”.

Според изследователите мафията на Поднебесната империя заимства името си от свещения символ на китайското общество “небе, земя, човек”, който образува символичен триъгълник. Окончателно това название се закрепило към тях през ХVІІ-ти век.

През 1644 г. номадите на манчжурската династия Цин покоряват Китай и разрушават известния със своите бойни изкуства манастир „Шао Лин“. Само трима от монасите, които били отишли за храна, останали живи. Когато се завърнали, те видели горящи руини и мъртвите тела на другарите си. Тези трима монаси основават първата “триада” – “Съюз на Земята, Човека и Небето в името на справедливостта”.

Бойните звена на новото тайно общество обхванали страната. Всички търговци им плащали данъка, с който се купували оръжия за партизанските отряди на “триадата”, воюващи против манчжурските нашественици.

След като монасите си отишли от този свят, последователите им придобили власт над организация, обвързана с желязна дисциплина, безпрекословно подчинение и привърженици, готови да изпълнят всяка заповед. Но новите лидери на “триадата”, вместо с партизанска война, предпочели да се занимават с търговия с роби, пиратство, незаконно добиване на злато и рекет, като се оправдавали, че парите за борба срещу манчжурите са малко.

Така „триадата“ се превърнала в мафия. Днес в Хонконг има около 160 хиляди члена на “триадите”, които принадлежат към 50 различни организации. В самия Китай действат хиляди отделни групировки (общият им брой е 1 милион и 200 хил. души), които днес напълно контролират незаконния бизнес в страната.

Традиционният модел на триадата представлява строго централизирана йерархия с 6 основни позиции. Първата позиция принадлежи на лидера “сан шу”. Подчинени са му 4 шефове на различни дейности в организацията, и редовите членове.

На второ място са лидерите на отделни организации, включени в триадата, наречени „фу шан шу“, както и специален човек „синг фунг“, който ръководи набирането на нови членове. Третата позиция е заета от „хунг кван“ – които ръководят оперативно действащите групи на триадите.

Има специална длъжност за осъществяване на отношенията с други престъпни организации и организации – „шо хай“, както и експерт по административни и финансови въпроси „пак це син“, съответно на 5-та и 4-та позиция.

Най-долу, на шесто място, са простите членове или войници – „сей коя джай“.

Всички постове в китайските “триади” обикновено се обозначават с определени числа. Лицата, които заемат значителни длъжности в тази престъпна организация, се определят с трицифрено число, започващо с 4, което съответства на древната китайска легенда, че светът е заобиколен от четири морета. Така, например, лидерът „сан шу”, който оглавява обществото на триадите в даден град или географска територия, се нарича “489”; шефовете „хунг кван“ – 426; „шо хай“, който отговаря за връзките с други престъпни групи – 432; административният и финансов експерт – 415.

Обикновените членове, които нямат постове, се обозначават с двуцифрения номер „49“.

“Триадите” са ангажирани с много видове транснационална престъпна дейност: рекет, трафик на наркотици, незаконна миграция, проституция, хазарт, трафик на оръжия, изнудване и „застраховане” на местните бизнесмени.

Полицейските служители в Китай твърдят, че мафиотите отчитат бизнеса си и счетоводната отчетност крайно сурово. В края на всеки месец данъчните инспектори на “триадите” идват при китайските търговци, проверяват документите за печалбите и вземат 15% за мафията. При най-малкия опит да бъде измамена „триадата“ веднага следва тежко наказание. Още същата вечер бизнесменът, който е решил да „хитрува“, ще бъде убит, а магазинът му – изгорен.

Morkadis

Властта в “триадите” почти винаги се предава от баща на син. Затова днес в Китай има две мафиотски династии – „14K“ и „Зеленият дракон”, родени още в епохата на първия император на Китай, Цин Ши Хуанди.

Едни от първите създателите на „Зеленият дракон”

Още в самото начало на управлението на Мао Цзедун китайските комунисти решили да премахнат радикално проблема – и просто разстреляли лидерите на основните мафиотски групи. Репресиите обаче не помогнали. Начело на бандите веднага застанали синовете на босовете. Без бавене разстреляли и тях – но на тяхно място застанали братята им. Оказало се, че не може да бъде разстреляна цялата мафия.

Днес по улиците на Пекин и други китайски градове често се срещат атлетични млади хора с празен поглед и цветни татуировки върху ръцете им, изобразяващи череп, дракон и кобра. Това са представители на съвременните „триади“ в Китай, които заедно с полицията следят за реда по градските улици. Причината е, че днес елитът на китайската мафия следи отблизо политиката на правителството на Китай и се старае да работи в синхрон с нея.

Например, „триадите“ никога не ограбват чуждестранни туристи в Китай, защото от 2002 г. насам КНР е обявена за „страна на световния туризъм” – колкото повече туристи идват, толкова повече пари може да се измъкнат от собствениците на сувенирни магазини и ресторанти.

Един от жизненоважните принципи на китайците гласи: „Не бързай, седни и помисли!“ Китайската мафия обмисля всичко и планира за много години напред. Тя не живее от днес за утре. Всички пари, спечелени в чужбина, тя прехвърля в Китай, а не в офшорни зони или в швейцарските банки.

Просто китайските престъпници искат тяхната страна да бъде по-богата – така и самите те ще забогатяват.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Опасен ли е Ватиканът за света? Обвиняват църквата за множество убийства, включително на Линкълн и Кенеди

Скрито ли е нацисткото злато във Ватиканската банка?

Затворническите мафии в САЩ

Конспиративните теории за смъртта на Кенеди

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.