Университетски учебник: Самолети и батерии са изобретени в Индия преди хилядолетия

Някои учени в Индия популяризират книга, предназначена за университетските класове по инженерство, в която се твърди, че летящи машини, батерии и други съвременни устройства са разработени преди повече от 5000 години от индийски мъдреци.

С този курс преподавателите се надяват да променят досегашното обучение. Сега индийските студенти учат как и какво са изобретили британците, които са управлявали страната стотици години. Според неназован преподавател новата книга ще бъде разпространена в близо 3000 технически университета в Индия, въпреки че не среща подкрепа от правителството.

Според други тези твърдения никога не са били публикувани в реномирани научни издания и произтичат от неразбиране или умишлен неправилен превод на философски стихове или грешно датиране като древни на стихове, написани през последните стотина години. Някои от твърденията са били разобличени като неверни от уважавани учени.

Ригведа е голяма колекция от химни, които са датирани около 1500-1200 г. пр. Хр. Според някои учени там за първи път се споменава теорията за гравитацията и е посочена точно скоростта на светлината. Според новия курс Риши Агастя, автор на някои от химните в Ригведа, е изобретил електроволтовата клетка и е дал метод за електролиза за производство на кислород и водород от вода.

В новия учебник се твърди още, че древният философ и природен учен Риши Кананд, живял между 600 и 200 г.пр. Хр., е обсъждал видовете движение и законите за движението. Риши Бхарадвай е бил учен, икономист и лекар и е смятан за автор на шестата книга на Ригведа. Според новия курс той дава авторитетен текст за строителството на самолети, навигацията, авиационните горива и подготовката на пилотите.

В своето време всички тези хора са считани за учени, но трябва да се отбележи, че това са религиозни книги, а не исторически или научни трудове.

Въпреки разгорещените спорове и противоречивите мнения, които поражда новата книга, вече има университети, които ще работят с нея. Някои от подкрепящите я учени казват, че са отворени за дискусии, но и че не трябва да се отхвърлят всичките ѝ твърдения и да се отхвърлят индийските научни достижения.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Дирижабълът на цар Соломон

Дисколетите на „Аненербе“

Вимана – мит или реалност?

За НЛО се е споменавало още в древните индийски текстове

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.