Уран и Нептун дошли в Слънчевата система от друга галактика

слънчева система

Астрономи от Великобритания, САЩ и Франция стигнаха до необичайния извод, че Уран и Нептун са били донесени в Слънчевата система от друга галактика, пише Монитор.

Заключенията им са базирани върху изследване на атмосферните особености на планетите.

Анализът на данни за състава на атмосферата на Уран ги навел на мисълта, че голямото количество сероводород на планетата прави крайно неприятно пребиваването там на каквито и да било живи същества. Данните позволили на учените да изследват точната възраст на планетата, както и разстоянието й от централната звезда в Слънчевата система, в която далечни светове са се формирали преди милиарди години.

Астрономите смятат, че Уран и Нептун са били донесени във вид на „зародиши“ в Слънчевата система от друга звездна система. Към това заключение ги подтикнали данни от анализа на атмосферите на газовите гиганти Сатурн и Юпитер, в чийто състав голямо количество сероводород няма и вероятно никога не е имало.

Подробният анализ на данните и съпоставянето на температурните и атмосферните параметри ще дадат възможност на учените да разберат откъде Уран и Нептун са попаднали в Слънчевата система и каква е била причината за подобно „изгнание“.

инфо: novini.bg

Вижте още:

В Слънчевата система може да има още две планети

Слънчевата система – истинска аномалия

Първата обитаема планета в Слънчевата система не е била Земята

Галактика от тъмна материя се крие в Космоса

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.