Учените изясниха след 25-годишен спор какво точно ще се случи след смъртта на Слънцето

слънце

Гигантски светещ балон от прах и газ ще бъде нашата звездна система след смъртта на Слънцето. Това бе разказано от учени от университета в Манчестър във Великобритания. Във формата на балон бившата Слънчева система ще съществува още няколко хиляди години и ще изчезне, съобщава Nature Astronomy. Според думите на учените, откритието им слага край на спора, който се води в продължение на 25 години.

„Данните от наблюденията показваха, че звездите с размерите на Слънцето могат да пораждат ярки мъглявини, теорията казваше, че това е невъзможно, защото това изисква двойно по-голяма звезда. Успяхме да покажем, че това е възможно за звезди с маса като на Слънцето, което реши спор от 25 години „, казва Албърт Зейлстра от университета в Манчестър.

Според констатациите на официалната наука, примерно след около 4-5 милиарда години Слънцето ще приключи запаса си от водород, то ще започне да изгаря хелий, при което неговите недра ще се разгорят до свръхвисоки температури, а външната обвивка ще се увеличи и ще погълне Венера и Марс. Земята ще стане безжизнена, изгорена топка.

Тогава Слънцето ще се отърве от всички външни слоеве на газа и ще стане бяло джудже, светещо заради остатъците от топлина, запазени в ядрото. Светлината му ще затопля кондензиралите облаци от газ, превръщайки ги в ярко петно в небето и Слънчевата система по този начин ще се превърне в планетарна мъглявина. Научният спор се е състоял именно в това каква ще бъде мъглявината на Земята и дали изобщо ще се появи?

Британски учени са създали нов компютърен модел на престаряла звезда, превърнат в бяло джудже и осветена от планетарна мъглявина.

Тези изчисления неочаквано показали, че предшествениците на авторите на статията не са взели под внимание колко силно се променя температурата на ядрото на звездата, оказва, че се нагрява три пъти по-бързо и по-силно отколкото са предполагали астрономите.

Благодарение на това дори малки звезди, чиято маса е сравнима с тази на Слънцето, могат да генерират ярки планетарни мъглявини.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Можем ли да се отървем от ядрените отпадъци като ги пратим към Слънцето?

Слънцето – капан за „тъмна материя“?

Учени: Мощно изригване на Слънцето може да доведе до края на Земята!

Тайната връзка между Марс и Слънцето

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.