Учени алармират: Сантяго ще бъде сринат със земята!

4

Столицата на Чили Сантяго е сред областите, предразположени към големи земетресения. Сеизмолози предсказаха скоро там да се случи огромно земетресение, което може да срине столицата със земята.

Най-мощното земетресение в света – това прогнозираха за Сантяго сеизмолози от Франция и Чили. Те бяха помолени да предскажат кой регион на света през следващите десетилетия ще се подложи на едно от най-разрушителните земетресения.

Поредицата от земетресения в световен мащаб водят до нещо крайно притеснително. Вероятността от земетресение в диапазона 8.3-8.4 по Рихтер става все по-вероятна.

Според учените се очаква в близост до столицата на Чили Сантяго да се състои трус с минимален магнитуд 8.3. Заключението е на екип от сеизмолози, които със свито сърце съобщават, че едно подобно мегаземетресение не само е възможно, но и ще се състои скоро.

Подпъхването на океанската плоча Наска под плочата на Южна Америка е процес, наречен субдукция. Той носи след себе си три последствия, първото от които са мегаземетресенията. Втората последица са веригата от тихоокеански вълни, а третата – натискът и издигането на Андите.

В последните 400 години чилийското крайбрежие претърпя многократно мощни трусове. Най-голямото регистрирано бе през 1960-та година с магнитут 9.5 и бе на 570 км на юг от Сантяго в южната част на Чили. То бе най-огромното, регистрирано досега в световен мащаб. Тъй като процесът на потъване на океанската плоча е блокиран, всяка година възможността от все по-големи земетресения в областта нараства.

Днес процесът на субдукция протича с около 8 сантиметра на година. В Сантяго обаче е особено затормозен от триенето между литосферните плочи. Това води до 4.5 метра изоставяне в потъването на океанската кора под континенталната. Това се компенсира на всеки 70 години с мощно земетресение.

Когато следващото земетресения стане факт, то ще засегне областта на столицата на Чили. Епицентърът на земетресението ще бъде в град Валпараисо – на 100 км от Сантяго. Вероятността това да стане тази година е едва 3%. Може и да изглежда малко, но реално е с три пъти повече от нормалното. С течение на времето се очаква рискът да се покачи. Очакваното следващо земетресение ще е с магнитут около 8.3, което може да доведе до сриването на цели градове.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.