Учени документираха непорочно зачатие при застрашен вид риба

риба трион

Учени са документирали във Флорида, САЩ, няколко раждания след непорочно зачатие – възпроизводство без чифтосване, при критично застрашен вид риба-трион, предаде Ройтерс. Видът е на ръба на изчезването заради прекомерен риболов и унищожаване на хабитата.

Специалистите от университета „Стоуни Брук“ съобщават, че за пръв път феноменът партеногенеза – вид безполово размножаване, е наблюдаван при гръбначно животно в естествената му среда. Учените обясняват, че някои женски прибягват до безполово размножаване, тъй като възможности за чифтосване с партньор в числено ограничената популация почти не съществуват.

„Има документирани случаи на непорочно раждане при птици, земноводни и акули в плен. Това повдига много въпроси до каква степен този начин на възпроизводство е разпространен в естествена среда“, казва Андрю Фийлдс от изследователския екип.

При партеногенезата женската яйцеклетка може да се развие в зародиш, без да е оплодена от мъжка семенна клетка. При формирането на яйцеклетката клетка-предшественик се разделя на четири клетки. Една от тях става яйцеклетка, запазвайки ключови клетъчни характеристики и гелообразна цитоплазма. Останалите три съхраняват допълнителен генетичен материал. Една от тях влиза в ролята на сперматозоид и се слива с яйцеклетката. Тази „непорочно оплодена“ клетка е носител на около половината от генетичното разнообразие на майката – характеристика, която позволява партеногенезата да се открива чрез генетични тестове. Представителите на застрашения вид риба-трион се раждат и живеят в речни естуари в Югозападна Флорида, преди да се преместят в крайбрежни океански хабитати.

Изследвайки размножаването при вида, авторите на настоящото проучване са открили седем екземпляра, всички от които здрави, родени чрез партеногенеза.

„Находката наистина ни изненада. Възможно е броят на рибите-трион да е толкова ограничен, че за женските да е трудно да си намерят партньор. В подобна ситуация партеногенезата е последният им шанс да предадат гените си“, казва Кевин Фелдхайм от Лабораторията за молекулярна систематика и еволюция към музея „Фийлдс“ в Чикаго.

инфо: trud.bg

Вижте още: 

НАЙ-СТРАННИТЕ ЗАСТРАШЕНИ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ ЖИВОТНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.