Учени измислиха как да създадат магнитно поле около Марс

pixabay.com

Физици предложиха метод за създаване на изкуствено магнитно поле около Марс. Статията с описанието на идеята е приета за публикуване в изданието Acta Astronautica.

Земята е заобиколена от мощно магнитно поле, което защитава живота на повърхността от потока заредени частици. Без магнитното поле животът на повърхността би бил изключително затруднен, а слънчевият вятър постепенно би издухвал атмосферата. Марс няма геомагнитно динамо, което на Земята служи като източник на магнитното поле, и затова атмосферата на Червената планета е толкова тънка.

Учени под ръководството на Рут Бамфорд от лабораторията Ръдърфорд-Епълтън (Велиобритания) са разгледали няколко метода за създаването на изкуствено магнитно поле около Марс и са избрали оптималния според тях вариант.

Възстановяването на конвекционните потоци в ядрото на планетата ще изисква колосални разходи на енергия и може да доведе до тектонска нестабилност, а схемите с използването на магнитни бобини ще изискват много материал и ще струват много скъпо.

Затова оптимален вариант според изследователите е създаването на тор (пръстен) от заредени частици около планетата, за източник на които ще послужи Фобос, спътник на Марс. Той се върти около планетата на подходящо разстояние (9000 километра) и върху него може да се установи ядрен реактор, чиято енергия ще позволи постепенно изпаряване на повърхността на спътника и превръщането ѝ в материал от заредени частици.

Тези заредени частици допълнително ще се ускоряват на специални орбитални станции и ще прелитат между тях около планетата. Това на свой ред ще създаде плазмена структура, по която ще текат пръстеновидни токове, от което ще възникне изкуствено магнитно поле.

Работата на физиците само излага концепция, а не описва конкретни инженерни решения, тъй като човечеството няма да притежава подобни технологии в близките няколко десетилетия.

източник: actualno.com

Вижте още:

Атлантида е била на… Марс

Perseverance откри свидетелства за древни наводнения на Марс

Ядрена атака унищожила марсианската цивилизация?

Първата проба марсианска почва мистериозно изчезна

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.