Учени: Картофите от хладилника причиняват рак

картофи

Съхранението на картофите, които ядем в хладилник, крие възможността опасен химикал да застраши здравето ни, включително да причини рак, предупреждават британски експерти, цитирани от в. „Дейли експрес“.

От британската Агенция по хранителни стандарти препоръчват картофите да не се съхраняват в хладилник, като в сайта на агенцията дори се изтъква, че съдържащите скорбяла зеленчуци са най-неподходящите продукти за съхранение в хладилник.

Причината картофите от хладилника да са вредни, е че скорбялата в тях се преобразува в захари. При печене или пържене захарите се свързват с аминокиселината аспарагин, в резултат на което се образува вредният химикал акриламид.Това е химикал, използван в индустриалното производство на хартия, пластмаса и оцветители за храни.

Според сайта cancer.gov изследвания с животински модели са показали, че излагането на действието на акриламид представлява рисков фактор за няколко вида рак.

Този химикал се съдържа в повишени нива в чипса и пържените картофи. Следи от него се откриват и в хранителните опаковки.

Експертите препоръчват картофите да се съхраняват на хладно и сухо място – например на дъното на шкаф, вместо в хладилник.

инфо: trud.bg

Вижте още:

ОТСТРАНЕТЕ ЛЕСНО НИТРАТИТЕ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.