Учени откриха гроб на „спяща красавица“ в Етиопия

археолог

Учени откриха погребален комплекс от първи и втори век в Етиопия, в който намериха забележителни артефакти, включително и останките на загадъчна жена, която нарекоха „спящата красавица“, съобщи „Хъфингтън пост“.

„Тя е свита на една страна, с брадичката върху ръката, на която има красив бронзов пръстен – каза ръководителят на експедицията Луиз Шофилд, бивш куратор в Британския музей. – Погребана е сякаш се оглежда в изключително римско бронзово огледало. До нея има красива и силно декорирана лъжица за козметика“.

В 11-те гроба на около три часа път от древния град Аксум са намерени огърлици, гривни, стъклени съдове, глинени кани, римски артефакти. Те показват, че римляните и етиопците са търгували много по-рано, отколкото се мислеше досега.

Намерените артефакти ще бъдат изложени през октомври в нов музей във Вукро, град на около час път оттам.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ДРЕВЕН ГРАД НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ХОРАТА-МАЙМУНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.