Учени откриха първото цвете на Земята

2

Американски ботаници по всяка вероятност са открили първото цвете в историята на планетата Земя, съобщава Би Би Си. Подводното растение, което е виреело на територията на днешна Европа, носи официалното наименование Montsechia Vidalii и за проучването му са били изследвани повече от 1000 негови фосила.То прилича на морска трева, но е от вида на даващите плодове с едно семе.

Според учените растението е обитавало испански езера преди повече от 125 млн. години. “Първото растение” технически е мит също като “първия човек”, казва ботаникът Дейвид Дилчър. Но на базата на този нов анализ сега знаем, че Montsechia е съвременник, ако не и по-стар вид от Archaefructus – друго подобно водно растение, открито в Китай.

Фосили на растението са известни на учените от близо век. Според Дилчър обаче много от тях са били пренебрегвани, тъй като Montsechia не притежава очевидни “части на растение” като цветчета или структура за производство на нектар, която да привлича насекоми.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

ПРОКЛЯТИЕТО НА ЛЕДЕНИЯ ЧОВЕК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.